Presunúť na hlavný obsah

Stavte na pečenú tresku s vanilkovým pyré

Recepty

Lahodná chuť tresky v kombinácii s vanilkou? Budete sa oblizovať!

Pečená treska s vanilkovým pyré a baby karotkou

Suroviny:
- 800 g filiet z tresky
- soľ
- 400 g zemiakov
- 1 struk vanilky
- 1 dl smotany
- baby karotka
- 300 g celých kreviet
- 30 kávových zŕn
- 1 pór
- 3 šalotky
- anízový likér Pernod podľa chuti
- 50 g masla
- 1 dl mlieka
- biele víno podľa chuti

Postup:
Tresku opracujeme, nakrájame na porcie, osolíme a opečieme z jednej strany do hotova. Zemiaky ošúpeme, nakrájame, osolíme, pridáme čerstvú vanilku (vanilku rozkrojíme a vyškriabeme zrniečka), osolíme a uvaríme. Po uvarení scedíme, pripravíme zemiakové pyré s maslom a mliekom. Krevety opláchneme, speníme ich na masle so šalotkou, pórom, pridáme likér Pernod, šľahačku a varíme, redukujeme asi 30 minút. Po uvarení prepasírujeme, podľa potreby dohustíme maslom a krátko zredukujeme. Baby karotku očistíme, krátko povaríme v osolenej vode a podávame. Na dozdobenie použijeme limet.

Náš tip: Treska má jemné mäso a aby sme ho nevysušili, tepelnú úpravu zbytočne nepredlžujeme.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk