Presunúť na hlavný obsah

Namierte s banánom na opicu aj na zápchu

Zdravie a relax

Banán je neuveriteľné ovocie. Liek takmer na všetky choroby.

Mnohí považujú túto pochúťku, ktorej pôvod je v juhovýchodnej Ázii, za kalorickú bombu. A banán aj kalorický je. Preto sa odporúča jesť ho len na raňajky, prípadne na desiatu. Vyhýbajte sa mu však už po olovrante.

Vitamínová bomba
Banán obsahuje vitamíny radu B: B6, B1, B2, C, železo, draslík, horčík a foláty. Komu tieto vitamíny v tele chýbajú, môže sa cítiť malátne, možno až depresívne.

Rýchla energia
Vhodný je na raňajky, lebo obsahuje vlákninu a tri druhy cukrov: fruktózu, sacharózu a glukózu. Naštartuje do pracovného dňa. Recept je jednoduchý. Namočte 60 g ovsených vločiek do vody alebo mlieka. Nechajte chvíľu odstáť, potom preceďte. Zmiešajte s kávovou lyžičkou medu a do misky pridajte na kolieska nakrájaný banán.

Ako pomáha?
- Upravuje krvný tlak (vďaka obsahu draslíka a minimu sodíka)
- Upokojuje (vďaka vitamínom skupiny B)
- Pri pálení záhy
- Zlepšuje náladu
- Lieči chudokrvnosť (obsahuje železo)
- Štípanec od komára sa skôr zahojí a nebude svrbieť, ak ho potriete banánovou šupkou.
- Recept na opicu? Banánovo-mliečny koktail osladený medom!
- Tehotným na ich ranné nevoľnosti: Banán medzi raňajkami a obedom a obedom a večerou pomôže udržať správnu hladinu cukru – tým sa tehotné vyhnú rannej nevoľnosti
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha udržiavať pravidelnú stolicu

Rada
Patríte k ľuďom, ktorí obsah nákupnej kabely nahádžu kompletne celý do chladničky? Potom vedzte, že takej vákuovanej káve alebo grahamovým cestovinám sa možno v chladničke nič nestane, no banánom áno. Na chlad sú háklivé. Dôvodom je, že sa zbierajú a vyvážajú zelené. Chlad spôsobí, že sa zrenie zastaví a tým pádom sa v banánoch netvoria ovocné cukry, ale ostávajú plné škrobu.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK