Tri 'opité' dezerty na víkendovú párty
Plánujete pozvať cez víkend návštevu? Alebo partiu kamarátov? Pokiaľ na to máte náladu, čas i chuť, skúste im pripraviť zaujímavý dezert s jemnou chuťou alkoholu.
Ponúkame vám tri recepty. Od najjednoduchšieho, ktorý pripravíte za 10 minút až po zložitejšiu dvojhodinovú procedúru...
Broskyňa Melba
INFO: 4 porcie, čas prípravy 10 minút, obťažnosť 1
Suroviny:
- 250 g vanilkovej zmrzliny
- 4 kompótové broskyne
- 200 g malín
- 80 g cukru
- 80 ml červeného vina
- štipka citrónovej kôry
- 1/4 l šľahačkovej smotany
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Poháre dáme asi na pol hodiny schladiť do chladničky. Na spodok pohára dáme zmrzlinu.
2. Cukor, červené víno a maliny necháme zvariť, zmes rozmixujeme a vychladíme. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Na zmrzlinu položíme vnútornou stranou broskyňu.
3. Ozdobným vrecúškom nastriekame okolo hrubý pás šľahačky a prelejeme ho malinovo-vínovou zmesou. Môžeme ozdobiť grilážou alebo rôznymi plátkami sladkého cesta.
Gule zo syra ricotta
INFO: 4 porcie, čas prípravy 60 minút plus marinovanie melóna, obťažnosť 2
Suroviny:
- 200 g ricotty
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 30 g strúhaného kokosu
- 200 g červeného melóna
- 200 g žltého melóna
- 1 dl whisky
- 0,5 dl bazového sirupu
Postup:
Ricottu zmiešame z obidvomi cukrami tak, aby sa cukor úplne rozpustil. Vytvarujeme gule, ktoré obalíme v kokose a dáme vychladiť. Melón guľôčkovačom povykrajujeme a naložíme do whisky a necháme chladiť aspoň 10 hodín. Pri podávaní ešte prelievame bazovými sirupom.
Pena z džinu s tonikom s lesným ovocím a grilážou
INFO: 10 porcií, čas prípravy 2 hodiny, obťažnosť 2
Suroviny:
- 450 g toniku
- 50 g džinu
- proespuma (ingrediencia z molekulárnej kuchyne, ktorá je na slovenskom trhu)
- 300 g čerstvého lesného ovocia
- 100 g hnedého cukru
- 100 g zmesi orechov, sušeného ovocia a kúskov čokolády
Postup:
Tonik vlejeme do misky a necháme vyprchať. Pridáme džin a proespumu, premiešame ručným mixérom a prelejeme do šľahačkovej fľaše. Dáme bombičku a necháme vychladiť aspoň hodinu. Potom pridáme ešte jednu bombičku a môžeme podávať. Hnedý cukor rozpustíme a pridáme k nemu lesné ovocie. Premiešame a podávame. Zmes orieškov, čokolády a sušeného ovocia nasypeme na vrch peny.
Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu, príloha Varecha
Jedlá pripravil: Juraj Hruška, šéfkuchár hotela Premium v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk