Neverte mýtom o priberaní II
Po čom vlastne priberáme a aké mýty o jedle najčastejšie kolujú? Tu je druhá časť odpovedí podľa výsledkov a prieskumov v rámci celosvetovej kamane Live Positively.
Mýtus č. 6: Konzumáciou cukrov si "privyrábame" na cukrovku
Cukry tvoria jednu z najdôležitejších zložiek potravy. Mali by predstavovať 45-60% denného energetického príjmu. Ich odporúčaná denná dávka je 300-420 g. Telo potrebuje cukry pre správnu činnosť mozgu, ľadvín, krvného obehu a svalovej sústavy. Cukrovku môže spôsobiť dlhodobá nadmerná konzumácia cukru, ale rovnako nadmerná konzumácia tukov. Žiadny z extrémov nie je zdraviu prospešný, mali by sme preto dbať o vyvážený, pestrý jedálniček zahŕňajúci všetky živiny v pomere 60 % cukry, 25-30 % tuky a 10-15 % bielkoviny.
Mýtus č. 7: Pohyb nepotrebujeme
Lenivosť je prirodzenou ľudskou vlastnosťou a preto niet divu, že sa mnohým z nás sa nechce dvakrát športovať. Robíme ale chybu, pretože športovaním stimulujeme nárast svalovej hmoty a tým urýchľujeme metabolizmus, pretože vyvinuté svaly rýchlejšie spaľujú prijatú energiu. Navyše, pri zvýšenej telesnej námahe dochádza k uvoľňovaniu endorfínov – hormónov šťastia, ktoré nám zlepšia náladu a budeme sa cítiť lepšie. Ak sa pokúšame schudnúť bez športovania, dochádza k úbytku hmotnosti pomaly a nerovnomerne. Najlepší výsledok dosiahneme aeróbnym cvičením, pri ktorom zapojíme viaceré skupiny svalov. Šport by sme si naozaj mali dopriať niekoľkokrát týždenne (3x a viac) aspoň po 45 minút, pretože až po 30-40 minútach aeróbneho cvičenia dochádza k spaľovaniu tukov.
Mýtus č. 8: Raňajky môžeme pokojne vynechať
Všetci si radi ráno "ešte 10 minút" pospíme. Bohužiaľ to niekedy preženieme a potom je z toho simultálne umývanie zubov a obúvanie topánok. Na raňajky už nie je ani pomyslenia a k prvému jedlu sa dostaneme až neskôr - v lepšom prípade ešte stihneme olovrant, v horšom až obed. Telo však ráno potrebuje energiu, aby mohlo normálne fungovať. Ak ju nedostane, siaha po uložených zásobách a pracuje v "úspornom režime". Aj keby sa niekomu zdalo, že vynechávanie raňajok smeruje k štíhlej línií, smeruje naopak k nadváhe až obezite. Veľa ľudí trpiacich obezitou sa stravuje nepravidelne a veľmi často vynecháva práve raňajky. Ich organizmus je vycvičený čakať až do obeda na prvý prísun energie, preto si nenechá ujsť nijakú príležitosť na ukladanie zásob vo forme tukov. Navyše, vďaka hladu zjeme oveľa viac, ako keby sme sa ráno normálne najedli. Často tiež pociťujeme chuť na sladké a snaha dohnať to, čo sme ráno zameškali, vedie k prejedaniu a zvýšenému riziku nadváhy. Behom dopoludnia by sme mali prijať zhruba 60 % denného príjmu energie.
Ako by teda mali vyzerať raňajky?
"Vhodné sú mliečne výrobky s celozrnnými cereáliami alebo celozrnné pečivo natreté vrstvou margarínu. Na pitie je vhodné kakao, káva alebo iný obľúbený nápoj, pokojne aj sladený. Metabolizmus sa ráno potrebuje naštartovať nielen tuhou potravou ale aj dostatkom tekutín. Ochutené nápoje sú z 90 % tvorené vodou a telo z nich navyše získava energiu," radí Mgr. Pavel Suchánek.
Mýtus č. 9: Tuky sú nezdravé a priberá sa z nich
Je pravdou, že tuky sa majú oproti iným živinám dvojnásobnú kalorickú hodnotu a tým pádom sú výdatnejšie ako cukry a bielkoviny. Veľa ľudí sa domnieva, že sú nezdravé a preto by sa mali konzumovať minimálne. Je to nesprávny postoj, pretože tuky predstavujú dôležitú súčasť potravy. Mali by tvoriť 25-30 % denného príjmu energie. Problém spôsobuje hlavne ich nadmerná konzumácia a konzumácia tzv. nezdravých, teda nasýtených tukov. Zdraviu prospešné sú naopak rastlinné tuky a nenasýtené mastné kyseliny, obsiahnuté napríklad v rybách. Väčšina ľudí však konzumuje tuky vo väčšom objeme ako sa odporúča a tým sa pričiňuje o vznik obezity, zvýšeného cholesterolu v krvi a zlého stavu cievneho systému. Telo totiž množstvo tuku, ktorý nedokáže spracovať, ukladá vo forme tuku podkožného a obaľuje ním orgány.
Mýtus č. 10: Umelé sladidlá sú škodlivé a podporujú chuť do jedla
O umelých sladidlách sa dlho tradovalo, že podporujú chuť do jedla a to najmä na sladké a že sú zdraviu škodlivé. V skutočnosti žiadny výskum nedokázal, že by umelé sladidlá boli akokoľvek škodlivé. Navyše obsahujú minimum kalórií, preto ich ľudia s obľubou používajú pri rôznych diétach. Ak sú umelými sladidlami ochutené nápoje, tiež znižujú ich energetickú hodnotu a môžeme si ich tak dopriať bez výčitiek svedomia.
Ako vidíte, nie všetko je tak ako sa na prvý pohľad zdá. Ale nerobte si z toho ťažkú hlavu a snažte sa predovšetkým jesť pravidelne a dopriať si pestrú a vyváženú stravu, v ktorej budú zastúpené všetky dôležité živiny.
Nezabúdajme na pitný režim – človek by mal vypiť aspoň 2 litre vody denne. Ak k tomu pridáte šport, čoskoro sa to na vašej postave prejaví a navyše sa budete cítiť rozhodne lepšie, ako keby ste sa trápili hladom a diétami.
Text: Zuzana Hlavačková pre oŽene
Foto: SHUTTERSTOCK