Čarovanie s rebarborou
Rebarboru Slováci poznajú najmä z koláčov. Táto zelenina, bohatá na vitamín B, má však v kuchyni oveľa širšie využitie.
Dá sa z nej pripraviť vynikajúca studená letná polievka, je skvelou pikantnou prílohou k pečenému mäsu, možno ju kandizovať a ozvláštniť ňou rizoto. A rebarborové créme brullé jednoducho nemá konkurenciu.
Recept: Grilované krevety s rizotom a kandizovanou rebarborou
Príprava: 10 minút
Varenie: 25 minút
Náročnosť: pre začiatočníkov
Pre 4 osoby potrebujeme:
200 g rebarbory
360 g ryže na rizoto (Arborio, Valone Nano…)
2 šalotky
16 cherry paradajok
čerstvá bazalka
80 g masla
2 PL parmezánu
olivový olej Extra Virgine
12 tigrích kreviet
2 strúčiky cesnaku
kandizovaná rebarbora
Postup:
Na masle speníme najemno nakrájanú šalotku, na ktorej urestujeme ryžu. Ryžu podlejeme vodou, pridáme rebarboru nakrájanú na malé kúsky, cherry paradajky a pomaly varíme. V priebehu varenia dolievame vodu, ale len po hladinu ryže. Hneď, ako je ryža uvarená (al dente), vmiešame do nej studené maslo, olivový olej a nakoniec strúhaný parmezán. Nakoniec do rizota pridáme čerstvú bazalku a dochutíme soľou a čiernym korením. Rizoto musí mať kašovitú konzistenciu.
Krevety očistíme a sprudka opečieme na olivovom oleji s nasekaným cesnakom. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Pri podávaní okolo rizota nalejeme kandizovanú rebarboru (viď recept créme brulée) a na rizoto položíme pečené krevety.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu