Recept: Pečené kačacie prsia s rebarborou v portskom víne s cícerovou kašou
Väčšina z nás pozná rebarboru len z babkinho koláča. Skúste ju aj na slano.
Príprava: 15 minút
Náročnosť: pre začiatočníkov
Pre 4 osoby potrebujeme:
720 g kačacích pŕs
400 g rebarbory
80 ml červeného portského vína
20 ml grenadíny
soľ a čerstvé čierne korenie
cícer
olivový olej Extra Virgine
bobkový list
Postup:
Umytú rebarboru nakrájame na 6 cm kúsky a na miernom ohni ju podusíme v portskom víne s grenadínou asi 10 minút. Do omáčky môžeme pridať silný kurací vývar a ľahko ho zredukovať.
Kačacie prsia očistíme, kožu ľahko narežeme, osolíme a okoreníme. Prsia sprudka opečieme z oboch strán a necháme dopiecť v rúre na koži asi 5 minút. Pečené prsia necháme odpočinúť ďalších 5 minút, aby z nich pri krájaní nevytiekla šťava.
Cícer namočíme (najlepšie cez noc) a dáme ho variť s bobkovým listom. Varíme tak dlho, až je cícer celkom mäkký a vyvarí sa z neho všetka voda. Cícer rozmixujeme s olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.
Náš tip:
Cícer je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15. Rovnako ako ostatné strukoviny obsahujú aj semená cícera antinutričné látky, nepriaznivo ovplyvňujúce stráviteľnosť. Po namáčaní a tepelnom spracovaní semien je však cícer dobre stráviteľný.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu