Presunúť na hlavný obsah

Kde je káva užitočná

Zdravie a relax

Nebojme sa kávy. Naopak, môže nám pomôcť v boji proti niektorým chorobám.

Pri znižovaní rizika vzniku cukrovky druhého typu. Konzumácia piatich alebo viacerých šálok kávy denne je zvyčajne spojená so zlepšenou reguláciou a toleranciou glukózy a s podstatne nižším rizikom vzniku cukrovky typu¤2. Pitie troch až štyroch šálok kávy denne tiež redukuje riziko vzniku tejto choroby. Ako sa ukázalo, káva s kofeínom i bez kofeínu môže súvisieť s obsahom prírodných polyfenolových antioxidantov, lignanov a horčíka.

Pomáha v prevencii vzniku rakoviny. Jedna z najvzrušujúcejších oblastí výskumu kávy je jej možná ochranná úloha proti rakovine. Mnohé štúdie ukazujú, že káva je dnes hlavným potravinovým zdrojom antioxidantov (prekonáva víno, čaj, čokoládu aj určité druhy ovocia a zeleniny) a ukazuje sa, že niektoré zložky kávy môžu navodiť pôsobenie karcinogén-detoxifikačných enzýmov.

Redukuje riziko ochorení pečene. V niekoľkých štúdiách sa konzumácia kávy spája s významným znížením rizika vzniku cirhózy, ako aj rakoviny pečene. Údaje naznačujú, že redukcia rizika vzniku cirhózy spôsobenej konzumáciou alkoholu súvisí so zložkami kávy, ako sú fenoly a im príbuzné zlúčeniny.

Chráni pred Parkinsonovou chorobou. Štúdie potvrdzujú súvislosť neuroprotektívneho účinku konzumovania kofeínu u mužov aj u žien v postmenopauze so znížením rizika vzniku tejto choroby. Niektoré výskumy naznačujú, že jedna šálka kávy denne môže znížiť riziko vzniku tejto choroby o polovicu pomocou adenozínu v káve.

Nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Niektoré štúdie nezistili významnú súvislosť medzi konzumáciu kávy a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Niektoré z nich naznačujú vzrastajúce riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení u ľudí, ktorí pijú kávu vo zvýšenej miere, v porovnaní s tými, ktorí pijú kávu striedmo alebo len málo. Nedávna komplexná 20-ročná štúdia na vzorke približne 130-tisíc mužov a žien bez kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení nedokázala, že konzumácia kávy zvyšuje riziko vzniku týchto ochorení.
(zdroj: Roger Clemens & James Coughlin)

Text: -dh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK