Rôzne ovocie a zelenina znižujú riziko vzniku rakoviny pľúc
Konzumácia rôznych druhov ovocia a zeleniny prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny pľúc u fajčiarov.
"Hoci prestať s fajčením je najdôležitejšia prevencia pred rakovinou pľúc, toto riziko redukuje aj ovocie a zelenina," uviedol H. Bas Bueno-de-Mesquita z holandského Národného inštitútu verejného zdravia a životného prostredia.
Najnovšia štúdia skúmala 450-tisíc Európanov, z ktorých 1¤600 diagnostikovali rakovinu pľúc. Ukázalo sa, že dôležitejšia ako kvantita je rozmanitosť skonzumovaného ovocia a zeleniny. Výskumníci sa zamerali na štrnásť bežne dostupných druhov ovocia a 26 druhov zeleniny v čerstvej, sušenej alebo zaváranej forme. "Ovocie a zelenina obsahujú množstvo rozličných bioaktívnych zložiek a je dôležité si uvedomiť, že netreba jesť len odporúčané množstvá, ale skúsiť tieto bioaktívne produkty kombinovať a konzumovať širokú škálu," vysvetlil Bueno-de-Mesquita.
Z rôznych druhov rakoviny pľúc sa kombinovanie ovocia a zeleniny najlepšie osvedčilo ako prevencia spinocelulárneho karcinómu pľúc. "Toto je po prvý raz, čo štúdia dokázala, že pred kvantitou stojí rôznorodosť ovocia a zeleniny," uviedol Stephen Hecht z redakčnej rady časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. "Výsledkom je veľmi zaujímavý ochranný efekt pre fajčiarov. Na svete je stále viac ako miliarda fajčiarov a mnoho z nich pre závislosť od nikotínu nedokáže prestať fajčiť, aj keď veľmi chce. Napriek týmto zisteniam je však potrebné stále pripomínať, že najistejšia cesta, ako znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, je vynechať tabak vo všetkých formách," dodal Hecht.
Text: SITA, AFP
Foto: SHUTTERSTOCK