Čo by ste mali vedieť o jogurte, jeho zložení a doplnkoch
Viete, či správny jogurt má obsahovať regulátory kyslosti? A či telu škodí tučný jogurt? Máme pre vás odpovede.
Tuk v jogurte Pokiaľ ide o zdravú výživu, odporúčajú sa skôr jogurty s nižším (0,1 až 0,5 percenta tuku) a stredným obsahom tuku (0,5 až 3 percentá tuku). Pri striedmom používaní nie sú problematické ani jogurty s vyšším obsahom tuku ako 3 percentá. Tučnejšie jogurty sú chuťovo výraznejšie, racionálnejšie sú mliečne výrobky s nižším obsahom tuku.
Vek a jogurty Bez ohľadu na vek treba znižovať príjem tuku v potravinách. Pravidlo by sa malo dodržiavať u mladej generácie, ktorá čoraz viac trpí obezitou. Radšej teda nízko- a strednetučné jogurty.
Pohyb a jogurty Tučný jogurt organizmu neškodí, pokiaľ sa ľudia hýbu. Nepohodlným sa stáva v okamihu, keď sa človek prejedá ostatnými potravinami s vysokým obsahom tuku.
Biely či ochutený jogurt Je to vec chuti. Pokiaľ sú jogurty ochutené prírodnou ovocnou zložkou, sú rovnocenné s bielymi jogurtmi. Keď niekto drží striktne prísnu životosprávu, obmedzuje príjem cukrov, vtedy sa treba držať bielych jogurtov.
Jogurt a látková výmena Jogurt obsahuje (kyslé) mliečne kultúry, ktoré prispievajú k vnútornej rovnováhe črevného systému. Umožňujú dobrú látkovú výmenu - vyprázdňovanie, ktoré časť populácie trápi.
Ovocná zložka v jogurte Jej podiel by mal byť uvedený a vyčíslený na etikete. Ak ide o viac zložiek, treba ich hoci v zátvorke takisto uviesť.
Farbivá v jogurte Potravinová legislatíva ich pripúšťa. Spotrebiteľa však mätie, ak jahodový jogurt v pridanej ovocnej zložke obsahuje koncentrát z mrkvy či čučoriedkové farbivo z červenej repy. Prirodzené farbivo je však vždy lepšie ako umelé.
Regulátory kyslosti Pravý jogurt ich neobsahuje. Rôzne kyseliny okysľujúce prostredie predlžujú trvanlivosť výrobku a zaručujú jeho stabilitu. V pravom jogurte nemajú čo robiť.
Cukor v jogurte Najčastejšie je súčasťou ovocnej zložky. Pokiaľ je vyznačený obsah cukru a vyjadrená energetická hodnota výrobku, spotrebiteľ sa vie zorientovať. Ovocná zložka zakonzervovaná cukrom je lepším riešením ako konzervovanie chemickou konzervačnou látkou.
Škrob v jogurte To už nie je pravý jogurt, ale skôr nejaký krém, mliečny výrobok zostavený z mlieka a iných zložiek.
Éčka a jogurty Výrobky, ktoré obsahujú éčka, nie sú pravé jogurty. Jogurt je predsa výrobok z čistého mlieka, ktorý vznikol pomocou jogurtovej mikrobiologickej kultúry.
Text pripravila: Iveta Trusková, hlavná odborníčka pre hygienu výživy hlavného hygienika SR
Foto: SHUTTERSTOCK