Bulharský jogurt potrebuje pôvodnú kultúru
Bulharský jogurt je legendou medzi jogurtami. Na jeho prípravu na Slovensku si treba priniesť originálny jogurt z Bulharska.
Zázračná baktéria Lactobacillus bulgaricus, vďaka ktorej má bulharsky jogurt také výnimočne vlastnosti, sa totiž nachádza iba na Balkánskom polostrove a najmä v Bulharsku. Mimo tohto územia postupne degeneruje. Práve preto napríklad Bulharsko vyváža čerstvé mliečne kultúry až do Japonska.
Ďalší dôležitý mikroorganizmus, ktorý spolupôsobí s Lactobacillom bulgaricus, je Streptococcus thermophilus. Kto si donesie pôvodné mliečne kultúry z dovolenky v Bulharsku, potrebuje na výrobu jogurtu aspoň liter mlieka. Najlepšie mlieko je priamo od farmára alebo z mliečneho automatu. Na jogurt sa nehodí trvanlivé mlieko.
Mlieko sa prevarí a nechá sa v mise vychladnúť na 38 - 40 stupňov. Z prevareného mlieka odoberieme do šálky 0,5 až 3/4 decilitra, pridáme jednu polievkovú lyžicu z pôvodného bulharského jogurtu a zmes dobre rozmiešame. Pripravenú zmes nalejeme do misy a dôkladne pomiešame.
Misu zabalíme do papiera a deky, aby sa pôvodná teplota 38 - 40 stupňov udržala tri až tri a pol hodiny. Potom zhustnuté kyslé mlieko treba uložiť do chladničky, aby sa zastavilo kvasenie. Istý čas, približne mesiac, možno z predchádzajúceho skvaseného mlieka odoberať časť jogurtu na prípravu ďalšej čerstvej bulharskej pochúťky.
Text: ld pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK