Vybrať si dobrý jogurt je umenie
Mlieko Slovákom v posledných rokoch príliš nechutí.
Jeho spotreba na pitie dlhodobo klesá, zato sa zvyšuje konzumácia kyslomliečnych výrobkov a z nich najmä jogurtov. Je to dobrá správa, keď zvážime, že Slovensko je na chvoste spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v Európskej únii.
Rastúcu spotrebu jogurtov vítajú najmä lekári. Spomedzi širokej palety mliečnych výrobkov predstavujú výbornú voľbu zdravej výživy. Ľudskému telu dodávajú vápnik, bielkoviny, vitamíny, starajú sa o dobrú látkovú výmenu a sú predpokladom, že ľudia sa vyhnú obávanej rakovine. Máme viac ako dosť dôvodov na to, aby sme jedli jogurty.
Slováci však ani zďaleka nie sú takí jedáci jogurtov ako Nemci, Francúzi, Španieli či Američania. Desaťpercentný rast spotreby, ktorý zaznamenali Američania v tomto desaťročí, je zatiaľ iba snom slovenských výrobcov a obchodníkov. Pretože jogurty sú skvelým tovarom. Vidno to na ponuke bielych aj ochutených jogurtov. Rastie takým tempom, že spotrebitelia sa v nej už prestávajú orientovať, a to ponuka ešte zďaleka nedosahuje úroveň Nemecka, kde sa ročne predajú tri bilióny téglikov. Čo je proti tomu nejakých tristo miliónov téglikov pod Tatrami?
Kľúčovou otázkou u nás i v zahraničí je, ako si vlastne vybrať správny jogurt. Je to biely a ak áno, s akým obsahom tuku? Ľudia chcú však za svoje peniaze viac ako len zdravie, očakávajú aj atraktívnu príchuť. A práve zo širokej škály príchutí bývajú zaskočení.
Nemecký odborník na výživu Meinolf Hennig píše, že jogurty nemôžu byť často považované za mliečne výrobky. Mnoho spotrebiteľov si už na umelé prísady zvyklo, pretože sa s nimi stretávajú vo veľkej miere vo väčšine potravín a nápojov, preto nedokážu obsah pridaných látok objektívne posúdiť. Napríklad jediný jahodový jogurt obsahuje až desať rôznych typov arómy a preto žiadna z týchto prírodných či neprírodných identických aromatických látok nepochádza z ozajstnej jahody, upozorňuje Hennig.
Vyrušujú vás v jogurte cukríkové farby? Sú, žiaľ, prifarbené. V tom lepšom prípade, ako ukázal test Pravdy, napríklad neškodným koncentrátom červenej repy (čučoriedkové jogurty) alebo mrkvovou šťavou (jahodové jogurty). Hennig, ktorý pred časom analyzoval nemecké jogurty, sa kriticky vyjadril aj o takzvaných „jogurtoch pre deti“, ktoré sú všetkým možným, len nie vysoko výživnou zložkou stravy, pretože obsahujú veľké množstvá umelých prísad a príchuti.
Aj mnohé na Slovensku predávané jogurtové výrobky neobsahujú len čisto mliečne zložky, ale aj škrob, želatínu, cukor či kyselinu citrónovú. Ak vás striasa pri tomto prehľade, upokojte sa, pretože legislatíva ich použitie umožňuje. Ak však dbáte o svoje zdravie, vyberajte si, ako radia odborníci, jogurty s najmenším množstvom prísad. A nezabudnite sa hýbať. Každý chutný jogurt je totiž obyčajne tučný. Čo s chuťou prijmete, to, hoci so sebazaprením, vydajte.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK