Rybacie guľky v paradajkovej omáčke
Znie to síce komplikovane, ale aj teraz vám ponúkame recept, ktorí zvládnete aj s amatérskymi skúsenosťami kuchárky.
Rybacie guľky v paradajkovej omáčke
Suroviny:
- 1 kg mletého rybieho mäsa (treska tmavá, kapor.....)
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový orech nastrúhaný
- 4 staršie pečivá
- 120 g očistenej cibule
- 20 g nasekanej petržlenovej vňate
- 100 g póru
- 100 g hladkej múky
- 3 vajcia
Na omáčku:
- 1 kg drvených paradajok
- 1 dl olivového oleja
- 100 g očistenej cibule
- 20 g očisteného cesnaku
- sušený pamajorán – oregano
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor podľa chuti
Postup:
Do misy dáme mleté mäso z ryby, najemno nakrájaný pór, soľ, koreniny, namočené pečivo, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať, vajcia a vypracujeme hustú zmes. Hladkú múku prisypeme podľa potreby.
Omáčka: Na rozohriatom oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu a pridáme drvené paradajky. Krátko povaríme na miernom ohni. Omáčku posolíme, okoreníme, pridáme oregano, prelisovaný cesnak a prípadne pridáme štipku cukru. Z rybacej hmoty vypracujeme malé guľky a dáme variť do omáčky asi na 10 minút. Hotové jedlo posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Náš tip: Paradajkovú omáčku z drvených paradajok varíme veľmi opatrne a na miernom ohni, aby nestratila farbu. Pri prudkom varení by mohla stmavnúť až zhnednúť. Cukor pridávame, len ak omáčka nie je prirodzene sladká.