Presunúť na hlavný obsah

Pri rakovine trápi aj podvýživa, lekári ju riešia málo

Zdravie a relax

Tri štvrtiny onkologických pacientov trpí podvýživou už v čase stanovenia diagnózy.

Onkológovia sa zaoberajú podvýživou len u kaýdého šiesteho chorého, pritom správna výživa je kľúčom k úspešnej onkologickej liečbe. Tvrdí to aj profesor Zdeněk Zadák z kráľovohradeckej fakultnej nemocnice. Na podvýživu a jej komplikácie, akými sú infekcie, umiera podľa neho 20 až 40 percent onkologických pacientov.

"Snažíme sa úzko spolupracovať s nutričnými terapeutmi a tiež viac informovať pacientov a ich rodiny, aby vedeli, prečo je správna výživa pre nich taká dôležitá," uviedol Zadák.

Podľa nutričnej terapeutky Vladimíry Šmejkalovej z Fakultnej nemocnice Kráľovské Vinohrady nestačí k zlepšeniu stavu u týchto pacientov zvýšiť dávky potravín a množstvo energie. "Bežná strava neovplyvní metabolické zmeny, ktoré vznikajú pri onkologickom ochorení. Tu pomáha voľba špeciálnej enterálnej výživy," vysvetlila.

Príčinou podvýživy je u pacientov buď samotný nádor alebo vedľajšie účinky liečby, keď podstupujú operácie, chemoterapiu a rádioterapiu. Pri nedostatočnej výžive ubúda svalové aj tukové tkanivo a pacient je celkovo oslabený. Klesá jeho odolnosť voči infekciám. Už päťpercentný pokles hmotnosti môže zhoršiť účinok liečby. Podvýživa vedie k nádorovej kachexii alebo patologickémi schudnutiu.

Podľa Zadáka by títo pacienti mali dostávať špeciálnu enterálnu výživu. Predáva sa v lekárňach a dá sa dostať bez lekárskeho predpisu. Klinické štúdie na pacientoch podľa profesora potvrdili, že tlmia zápal spôsobený nádorom, tým posilňuje imunitu, podporuje chuť do jedla a priberanie na váhe, zvyšuje silu a fyzickú aktivitu chorého, tým aj kvalitu jeho života.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK