Jahodový zázrak slúži srdcu a bojuje s infarktom
Denná konzumácia jahôd môže znížiť riziko srdcových chorôb a infarktu.
Potvrdzuje to nová štúdia z Oklahomy, z ktorej cituje britský Daily Mail. Vedci dva mesiace sledovali ľudí, ktorí denne skonzumovali určité množstvo jahôd. Výsledky potvrdili, že po príjme tohto ovocia sa im znížili príznaky arterosklerózy a upchávania ciev.
Do prieskumu boli zaradení dobrovoľníci, ktorí trpeli na metabolický syndróm s súborom symptómov typických pre obezitu a vysokú hladinu cholesterolu. Všetky tieto rizikové faktory sa podieľajú aj na zvýšenom riziku infarktu a srdcových chorôb.
Osobám, zúčastneným na prieskume, podávali vedci každý deň štyri šálky nápoja pripraveného z 50 gramov mrazených sušených jahôd a body alebo tri šálky čerstvých jahôd.
U tých, ktorí príjmali jahody denne dva mesiace, sa hladina cholesterolu znížila o 10 percent. Zároveň sa znížilo aj riziko upchávania ciev. Vedci tieto pozitívne vplyvy pripisujú prítomnosti antioxidantov prítomných v jahodách.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK