Presunúť na hlavný obsah

Recept: Divinová paštéta

Recepty

Divinové paštéty sú skutočnou lahôdkou.

Príprava: 2 hodiny

Náročnosť: pre pokročilých

Pre 4-6 osôb potrebujeme:
1,25 kg diviny
0,5 kg bravčového laloku bez kože
0,6 kg divinovej pečene
0,4 dl brusnicového kompótu
mleté borievky
čierne korenie
tymian
soľ

Postup:
Divinu uvaríme vo vode spolu s bravčovým lalokom. Po uvarení mäso starostlivo pomelieme na mlynčeku dvakrát na jemno. Zvlášť rozmixujeme pečeň, do ktorej pridáme soľ, korenie a borievky. Nakoniec pridáme rozmixovaný brusnicový kompót s tymianom. Všetko spolu dôkladne pomixujeme a zmiešame s pomletým mäsom. Dôkladne pomiešame, prípadne dochutíme. Hotovú zmes vkladáme do keramickej misky až po okraj. Miskou dobre pobúchame, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Takto pripravenú misku s paštétou vkladáme do vysokého plechu a zalejeme teplou, asi 70-stupňovou vodou. Plech prikryjeme a dáme do konvektomatu na 90 stupňov Celzia na jeden a pol hodiny (para + pečenie). Na záver hotovú terinu necháme na chladnom mieste, aby dobre stuhla. Keď je terina tuhá, zalejeme vrch redukovaným divinovým vývarom z kostí a necháme stuhnúť. Podávame s brusnicovým kompótom, opečeným toastom alebo listovým šalátom.

Náš tip:
Dbáme na dôkladné spracovanie surovín, veľmi dôležité je pomletie mäsa dvakrát.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Duranský z Elesko wine bar & shop v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu