Presunúť na hlavný obsah

Recept: Terina foie gras

Recepty

Príprava teriny je náročná na čas, ale námaha stojí za to.

Príprava: 1,5 hodiny

Náročnosť: pre pokročilých

Pre 4 - 6 osôb potrebujeme:
1 kg foie gras (kačacej pečene)
soľ
maldon - hrubá soľ
biele korenie
kryštálový cukor
kačacia masť
0,5 l brandy

Postup:
Z kačacej pečene odstránime žilky, no snažíme sa ju nechať v čo najväčších kusoch. Spracovanú pečeň namočíme do mlieka a necháme odstáť približne pol dňa. Po odstátí pečeň vyberieme z mlieka, zľahka osušíme, rozložíme na plech a pridáme soľ, maldon, korenie, cukor a pokropíme brandy. Zľahka poprehadzujeme a necháme odstáť jeden deň. Po odstátí pečeň natlačíme do sterilizačných pohárov a následne v sterilizačnom hrnci sterilizujeme 45 minút pri 75 stupňoch Celzia a 15 minút pri 90 stupňoch Celzia. Sterilizovanú pečeň necháme vychladnúť, potom zalejeme asi 0,5 cm vrstvou kačacej masti a opäť necháme vychladnúť. Podávame s brusnicovým kompótom, opečeným toastom alebo brioškou, prípadne s jablkovým čatní.

Náš tip:
Z kačacej pečene treba dôkladne poodstraňovať žilky, pretože spôsobujú horkosť. Pritom sa však snažíme pečeň zachovať v čo najväčších kusoch.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Duranský z Elesko wine bar & shop v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu