Recept: Liptovské zemiakové šialence
Do čriev nemusíte plniť iba mäso.
Pre 4 osoby potrebujeme:
1 kg zemiakov
3 stredne veľké cibule
1 hlávka cesnaku
baranie črevá
majorán, čierne korenie, soľ
bravčová masť
100 - 200 g jačmenných krúp
1 vajce
múka na zahustenie
Postup:
Očistíme cibuľu, pokrájame ju na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame (alebo môžeme zmixovať). Očistíme cesnak, prelisujeme alebo nadrobno posekáme. Zmiešame zemiaky, cibuľu (aj s tukom), cesnak, majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky/babu. Naplníme do čriev - rovnako ako jaternice - a urobíme "jaterničky" vo veľkosti podľa svojej obľuby. Na zakončení jaternice je lepšie črevo zaviazať na uzlík, ako špajdliť. V prípade, že pridávame krúpy, črevá neplníme na doraz, aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali. Varíme v mierne osolenej vode asi 20 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Tento výrobok môžeme buď zamraziť do zásoby, alebo na finálnu úpravu ho opečieme na panvici alebo lepšie v rúre na masti do zlatista - ako jaternice.
Náš tip:
V prípade, že do zemiakových šialencov pridávame krúpy, črevá neplníme na doraz, aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Marek Petho, šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu