Presunúť na hlavný obsah

Recept dňa: Králik so špenátom v lístkovom ceste

Recepty

Chuť králičieho mäsa v kombinácii so špenátom roztancuje vaše chuťové poháriky.

Králik so špenátom v lístkovom ceste

Suroviny:
- 1 kg mäsa z králičieho chrbta
- 2 dl olivového oleja
- 1,25 kg listového špenátu
- 600 g lístkového cesta
- hladká múka na pomúčenie podľa potreby
- 3 vaječné žĺtky

Mäsová omáčka:
- odrezky z kostí
- 200 g mrkvy
- 300 g šalotky
- 200 g póru
- 100 g paradajok
- voda
- soľ
- biele korenie mleté

Postup:
Na panvici rozohrejeme olej. Porcie králičieho mäsa opečieme zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Umyté, odkvapkané špenátové listy zabalíme do čistej kuchynskej utierky, vyžmýkame do sucha. Hrubé stonky odstránime, listy rozdelíme. Lístkové cesto rozvaľkáme na väčšie pláty. Porcie mäsa obalíme špenátovými listami a dobre pritlačíme. Mäso obalené špenátom položíme na rozvaľkané cesto a okraje cesta potrieme vodou alebo vajíčkom. Zabalíme a okraje pritlačíme vidličkou. Mäsové taštičky položíme na navlhčený plech a povrch taštičiek potrieme vaječným žĺtkom. V predhriatej rúre pečieme na strednej teplote asi 12 minút do zlatohneda. Upečené taštičky pred servírovaním rozkrojíme na rovnaké plátky.
Mäsová omáčka: Kosti a mäsové odrezky sprudka opečieme v tlakovom hrnci do hneda. Pridáme nadrobno nakrájanú očistenú mrkvu, šalotku a pórik. Krátko orestujeme a pridáme nakrájané paradajky. Zalejeme vodou a dáme variť. Hrniec uzavrieme a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Hrniec odtlakujeme, otvoríme a vývar precedíme do menšieho hrnca. Necháme krátko zredukovať varom a dochutíme soľou a korením.

Náš tip: Ak si chcete prácu uľahčiť, môžete použiť už predpripravené – rozvaľkané lístkové cesto.

Text pripravila:Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril:Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk