Polievka z červenej cibule - chutí jedna báseň
Polievka je základ, hovorievali nám staré mamy. A keby sme im spomenuli cibuľu, zaplesali by blahom. Veď je zdravá. Rovnako aj polievka z nej.
Polievka z červenej cibule
Suroviny:
- 500 g očistenej červenej cibule
- 100 ml olivového oleja
- 250 g prírodného cukru
- 1,8 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 2 dl červeného vína
- 150 g hriankového chleba
- 100 g tvrdého syra nakrájaného na plátky
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok nového celého korenia
- vetvička rozmarínu
- soľ podľa chuti
- čierne mleté korenie podľa potreby
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, polejeme olejom a spolu s cukrom restujeme do tmava, až získame tmavú cibuľovú sirupovitú masu. Pridáme bobkový list, rozmarín, nové korenie, čierne mleté korenie a zalejeme vývarom. Varíme, až kým polievka nie je hustá a má silnú tmavohnedú farbu. Nakoniec dochutíme vínom a dosolíme. Hriankový chlieb nasucho opečieme, položíme naň plátok syra a zapečieme. Vložíme do horúcej polievky.
Náš tip: Na prípravu pravej francúzskej cibuľačky je najlepší hnedý cukor, ktorý je chutnejší.
Text pripravila:Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril:Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk