Malé porcie? Pri diéte sú vraj ideálnejšie tri veľké jedlá!
Určite poznáte aj vy proklamovanú teóriu, že väčší počet drobných jedál denne prospeje línii viac ako dve veľké jedlá denne. Americkí vedci tvrdia opak.
Podľa štúdie vedcov z Purdue University v štáte Indiana by lepšou stratégiou pri chudnutí mohlo byť konzumovanie troch "veľkých" jedál denne. Vedci zistili, že ľudia s nadváhou, ktorí sú na nízkokalorickej diéte s vysokým obsahom proteínov v strave sú spokojnejší a sýtejší vtedy, ak jedia denne tri veľké jedlá a nie, ak si svoj jedálniček rozvrhnú na šesť malých porcií.
"Okolo frekvencie príjmania potravy existuje u ľudí veľký tlak. A miniporcie, o ktorých sa v poslednom čase s obľubou hovorí, nie sú také prínosné," tvrdí autorka štúdie doktorka Heather Leidy. Podľa nej je problémom kontrola chuti. Leidyová však tvrdí, že ovládnuť svoju "žravosť" sa darí viac ľuďom, u ktorých štvrtinu jedálnička v rámci diéty tvoria proteíny.
Upozorňuje však na to, že vedci nemajú na mysli známu Atkinsovu diétu, ktorá je založená na vysokom obsahu proteínov a takmer úplnom vylúčení sacharidov a tuku. Podľa Leidyovej je ideálna strava, ktorá obsahuje vysoký obsah bielkovín, ale nechýba v nej aj vláknina a ovocie, ktoré je zdrojom sacharidov. Jej konzumácia v troch väčších jedlách denne, dokáže obéznych ľudí lepšie zasýtiť a predchádzať tak záchvatom hladu a "zobkania".
Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK