Presunúť na hlavný obsah

Najčastejšie chyby vo výžive detí

Rodinné vzťahy

Z obéznych detí sa stávajú obézni dospelí.

• vynechávanie raňajok

• desiatovanie potravín s nízkou výživovou hodnotou a vysokým obsahom energie (biele tukové pečivo, croisanty, paštéty a mäsové výrobky, sladkosti, vyprážané jedlá, fast food)
• nedojedanie obedov, vynechávanie polievok
• prejedanie sa vo večerných hodinách
• nedostatočný pitný režim a pitie sladených a kolových nápojov


Ako sa stravujú školáci?
• 65 % detí pravidelne raňajkuje
• pre 68 % detí raňajky pripravujú rodičia
• pre 58 % detí raňajky pripravuje mama
• 22 % detí si raňajky chystá samo (chýba záruka vhodnosti výberu potravín)
• zo zeleniny majú školáci najradšej paradajku, papriku, mrkvu
• z ovocia majú školáci najradšej jablko, banán, jahodu a melón
• 75 % detí včera zjedlo jablko, 42 % banán, 28 % rajčinu
• 45 % detí nemá rado brokolicu, cesnak, cibuľu a karfiol
(Zdroj: najnovší prieskum projektu Zdravá 5, www.zdrava5.sk)

Raňajky majú byť ľahké, ale výživné
- ovocná šťava, džúsový strik na lačný žalúdok (naštartujú tráviacu činnosť)
- mliečny nápoj, kyslomliečny výrobok, rozpustný obilninový kávovinový nápoj (z jačmeňa, žita a čakanky)
- celozrnné, cereálne výrobky, müsli s ovocím, nátierky (tvarohová, bryndzová, sardinková, tuniaková)
- zelenina a zeleninové vňate

Text: -bib- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK