Recept: Hubové rizoto s omáčkou zo syra Taleggio a bylinkovým olejom
Vyskúšajte rizoto podľa šéfkuchára.
Príprava: 15 minút
Náročnosť: stredná
Pre 4 osoby potrebujeme:
240 g ryže Arborio
1 menšia cibuľa
120 g masla
olivový olej Extra Virgine
1,5 dl bieleho vína
4 PL nastrúhaného parmezánu
huby – hliva, kuriatka, sušené hríbiky
bylinky – rozmarín a tymian
smotana
syr taleggio
Postup:
Na masle a olivovom oleji speníme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme huby, ryžu a restujeme tak dlho, až je ryža teplá. Pridáme biele víno, prípadne vývar. Ryžu varíme asi 15 až 20 minút. Do hotovej ryže vmiešame olivový olej, studené maslo a nakoniec prisypeme parmezán a zakvapneme. Rizoto musí mať krémovú konzistenciu.
Syrová omáčka: Taleggio zbavíme oranžovej plesne a nakrájame na kúsky. Smotanu nalejeme do hrnca a pomaly varíme, kým zhustne. Pridáme syr, ktorý rozvaríme. Omáčku rozmixujeme do hladka.
Náš tip:
Bylinkový olej: Do olivového oleja nasypeme bylinky, neolúpaný cesnak a šalotku rozkrojenú na polovicu a pomaly varíme asi 30 minút. Teplota by nemala presiahnuť 85 °C. Hotový olej precedíme a necháme vychladnúť. Do studeného oleja nasypeme na jemno nasekané bylinky a premiešame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu