Presunúť na hlavný obsah

Telo potrebuje vápnik - v ktorých potravinách ho nájdete?

Zdravie a relax

Nie je žiadna novinka, že pokiaľ chceme mať pevné a silné kosti, musí mi dopriať ptričnú výživu. Základ tvorí dostatok potravín s vitamínom D a vápnikom.

Kde ho nájdeme najľahšie?

Jogurt - stačí jeden denne a naše telo je zásobené vysokou hodnotou vápnika. Na trhu už sú výrobky, v ktorých vedci dodatočne zvýšili množstvo vápnika a vitamínu D s pridanými látkami. Aj tradičný jogurt má však týchto vitamínov dostatok - akurát ho treba pravidelne konzumovať.

Mlieko - nikoho snáď neprekvapí, že mlieko je jedným z najlepších zdrojov vápnika pre naše telo. Tri deci odtučneného mlieka obsahuje 90 kalórií a poskytne telo približne 30 percent odporúčanej dennej dávky vápnika.

Syr - ďalší mliečny výrobok, ktorému vápnik nechýba. Samozrejme, treba si dávať pozor na zvýšený obsah tukov. Pokiaľ budete mať nadváhu, silné kosti budú síce nutné, ale zároveň sa budú aj viac opotrebúvať. Najmä kĺby.

Sardinky - kedysi boli jedinými rybími výrobkami, ktoré sa u nás dali dostať. Dnes ich trochu zatlačili do úzadia tuniakové konzervy či rozličné morské potvory v slaných nálevoch. Práve sardinky však obsahujú vysoké množstvo vápnika a vitamínu D. Pre ich výraznú chuť je vhodné konzumovať ich ako súčasť šalátov či omáčok na cestoviny.

Tuniak - aj spomenutý, dnes stále populárnejší, tuniak je zdrojom vápnika a vitamínu D. Jedna konzerva (150 gr.) obsahuje zhruba 35 percent odporúčanej dennej dávky vápnika. 

Losos - to je práve ryba, ktorá sa na Slovensko dostala až "po revolúcii". Dnes už ho nájdete v obchodoch bežne, od kúpy stále môže odraziť cena. Pokiaľ však patríte k bežným konzumentkám lososa, poteší vás správa, že aj táto rybička pomáha vašim kostiam a vlasom.

Vajíčka - obsahujú len šesť percent potrebnej dávky vápnika (konkrétne jedno vajce), ale telo ho príjme z tejto potraviny veľmi ľahko. Dôležité upozornenie. Vápnik je v žĺtku, takže ak chcete skúsiť bielkovú "diétnejšie" stravu, máte smolu.

Špenát - chutné zelené lístky sú bohaté nielen na vápnik, ale aj železo, vlákninu a vitamín A. Podobné účinky má aj kapusta a kel.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK