Presunúť na hlavný obsah

Otestujte sa: Vyznáte sa v srdcových záležitostiach vášho tela?

Zdravie a relax

Ovládate, koľko percent tukov by malo byť obsiahnutých v strave? A ktorý olej je najmenej vhodný pre ľudí s vysokým cholesterolom? Tak hor´sa do testovania!

1. Vysoký krvný tlak býva typicky sprevádzaný bolesťami hlavy, závratmi a dýchavicou:

a. áno
b. nie - hypertenzia je najčastejšie bezpríznaková
c. hypertenzia sa dá diagnostikovať aj bez merania tlaku krvi

2. Ktoré sú takzvané ovplyvniteľné rizikové faktory hypertenzie?
a. nadmerné solenie
b. obezita
c. nedostatok fyzickej aktivity
d. vyšší vek

3. Koľko percent z celkovej kalorickej potreby pokrývajú v potrave tuky?
a. 15 až 30 %
b. viac ako 50 %
c. menej ako 10 %
d. bolo by ideálne, ak by v potrave neboli

4. Koľko porcií ovocia a zeleniny by sme mali denne skonzumovať?
a. 5 až 7 porcií
b. každý deň aspoň jednu porciu
c. vhodná je konzumácia aspoň jednej porcie každý druhý deň
d. postačuje jedna väčšia porcia denne (500 g a viac.

5. Potrebuje človek pre život aj prívod cholesterolu potravou?
a. áno, v obmedzenom množstve, je dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu, ale aj ako stavebná súčasť buniek
b. len tí, ktorí majú veľmi nízky cholesterol
c. nie, je síce dôležitý, ale máme ho v tele dostatok

6. Ktorý spomedzi uvedených olejov je najmenej vhodný pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu?
a. olivový
b. kokosový
c. ľanový
d. repkový

7. V ktorom storočí sa fajčenie dostalo a rozšírilo po Európe?
a. 15. storočie
b. 16. storočie
c. 17. storočie
d. 18. storočie

8. Výprava pod vedením ktorého moreplavca doviezla tabak do Európy?
a. Bartolomej Diaz
b. Vasco Da Gama
c. Krištof Kolumbus
d. Pietro Cabral

9. Ktorý lekár prvýkrát demonštroval škodlivosť fajčenia?
a. lekár anglického kráľa Jakuba I.
b. Ján Jesenius
c. Jean Nicota
d. Bouisson

10. Aké percento dospelých fajčí na Slovensku?
a. 50 %
b. 65 %
c. 38 %
d. 28 %

11. Denne má človek skonzumovať:
a. 2 jedlá
b. 4 jedlá
c. 5 až 6 jedál
d. 1 poriadne jedlo

12. Najvyššiu energetickú hodnotu v potrave majú:
a. bielkoviny
b. tuky
c. zelenina
d. chlieb

13. Cholesterol sa nenachádza v:
a. mäse
b. rastlinnom oleji
c. bravčovej masti
d. masle

14. Nasýtené mastné kyseliny:
a. zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi
b. znižujú hladinu cholesterolu v krvi
c. zlepšujú vstrebávanie železa
d. sú zdrojom glukózy

15. Väčšie množstvo vlákniny obsahuje:
a. slepačie vajce
b. celozrnné obilniny
c. jogurt
d. káva

16. Medzi zdraviu prospešné potraviny nepatrí:
a. tučná ryba
b. údená šunka
c. fazuľa
d. polotučné mlieko

17. Práca v záhrade je postačujúcou fyzickou aktivitou pri redukcii hmotnosti:
a. áno
b. nie
c. len keď sa kombinuje s pravidelným športovým tréningom

18. Pravidelná fyzická aktivita:
a. zlepšuje kvalitu života
b. nezlepšuje kvalitu života
c. je to niečo, čo treba pretrpieť

19. Na Slovensku má nadváhu alebo obezitu až:
a. pätina dospelej populácie
b. polovica dospelej populácie
c. dve tretiny dospelej populácie

20. Vyskytujú sa u ľudí, ktorí trpia na cukrovku, častejšie rôzne srdcovo-cievne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí túto chorobu nemajú?
a. áno
b. nie
c. približne rovnako často

21. Aké percento populácie priemyselne rozvinutých krajín postihuje približne metabolický syndróm?
a. 5 %
b. 10 až 15 %
c. 20 až 30 %

--------------------------

Odpovede: 1. b, 2. a, b, c, 3. a, 4. a, 5. a, 6. b, 7. b, 8. c, 9. d, 10. c, 11. c, 12. b, 13. c, 14. b, 15. b, 16. b, 17. c, 18. a, 19. c, 20. a, 21. c

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK