Otestujte sa: Vyznáte sa v srdcových záležitostiach vášho tela?
Ovládate, koľko percent tukov by malo byť obsiahnutých v strave? A ktorý olej je najmenej vhodný pre ľudí s vysokým cholesterolom? Tak hor´sa do testovania!
1. Vysoký krvný tlak býva typicky sprevádzaný bolesťami hlavy, závratmi a dýchavicou:
a. áno
b. nie - hypertenzia je najčastejšie bezpríznaková
c. hypertenzia sa dá diagnostikovať aj bez merania tlaku krvi
2. Ktoré sú takzvané ovplyvniteľné rizikové faktory hypertenzie?
a. nadmerné solenie
b. obezita
c. nedostatok fyzickej aktivity
d. vyšší vek
3. Koľko percent z celkovej kalorickej potreby pokrývajú v potrave tuky?
a. 15 až 30 %
b. viac ako 50 %
c. menej ako 10 %
d. bolo by ideálne, ak by v potrave neboli
4. Koľko porcií ovocia a zeleniny by sme mali denne skonzumovať?
a. 5 až 7 porcií
b. každý deň aspoň jednu porciu
c. vhodná je konzumácia aspoň jednej porcie každý druhý deň
d. postačuje jedna väčšia porcia denne (500 g a viac.
5. Potrebuje človek pre život aj prívod cholesterolu potravou?
a. áno, v obmedzenom množstve, je dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu, ale aj ako stavebná súčasť buniek
b. len tí, ktorí majú veľmi nízky cholesterol
c. nie, je síce dôležitý, ale máme ho v tele dostatok
6. Ktorý spomedzi uvedených olejov je najmenej vhodný pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu?
a. olivový
b. kokosový
c. ľanový
d. repkový
7. V ktorom storočí sa fajčenie dostalo a rozšírilo po Európe?
a. 15. storočie
b. 16. storočie
c. 17. storočie
d. 18. storočie
8. Výprava pod vedením ktorého moreplavca doviezla tabak do Európy?
a. Bartolomej Diaz
b. Vasco Da Gama
c. Krištof Kolumbus
d. Pietro Cabral
9. Ktorý lekár prvýkrát demonštroval škodlivosť fajčenia?
a. lekár anglického kráľa Jakuba I.
b. Ján Jesenius
c. Jean Nicota
d. Bouisson
10. Aké percento dospelých fajčí na Slovensku?
a. 50 %
b. 65 %
c. 38 %
d. 28 %
11. Denne má človek skonzumovať:
a. 2 jedlá
b. 4 jedlá
c. 5 až 6 jedál
d. 1 poriadne jedlo
12. Najvyššiu energetickú hodnotu v potrave majú:
a. bielkoviny
b. tuky
c. zelenina
d. chlieb
13. Cholesterol sa nenachádza v:
a. mäse
b. rastlinnom oleji
c. bravčovej masti
d. masle
14. Nasýtené mastné kyseliny:
a. zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi
b. znižujú hladinu cholesterolu v krvi
c. zlepšujú vstrebávanie železa
d. sú zdrojom glukózy
15. Väčšie množstvo vlákniny obsahuje:
a. slepačie vajce
b. celozrnné obilniny
c. jogurt
d. káva
16. Medzi zdraviu prospešné potraviny nepatrí:
a. tučná ryba
b. údená šunka
c. fazuľa
d. polotučné mlieko
17. Práca v záhrade je postačujúcou fyzickou aktivitou pri redukcii hmotnosti:
a. áno
b. nie
c. len keď sa kombinuje s pravidelným športovým tréningom
18. Pravidelná fyzická aktivita:
a. zlepšuje kvalitu života
b. nezlepšuje kvalitu života
c. je to niečo, čo treba pretrpieť
19. Na Slovensku má nadváhu alebo obezitu až:
a. pätina dospelej populácie
b. polovica dospelej populácie
c. dve tretiny dospelej populácie
20. Vyskytujú sa u ľudí, ktorí trpia na cukrovku, častejšie rôzne srdcovo-cievne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí túto chorobu nemajú?
a. áno
b. nie
c. približne rovnako často
21. Aké percento populácie priemyselne rozvinutých krajín postihuje približne metabolický syndróm?
a. 5 %
b. 10 až 15 %
c. 20 až 30 %
--------------------------
Odpovede: 1. b, 2. a, b, c, 3. a, 4. a, 5. a, 6. b, 7. b, 8. c, 9. d, 10. c, 11. c, 12. b, 13. c, 14. b, 15. b, 16. b, 17. c, 18. a, 19. c, 20. a, 21. c
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK