Jesenné menu - skúste to s tekvicovou polievkou
Jesenné menu by sa malo začínať s chutnou polievkou. Tekvicová osvieži zmysly, jej netradičným spestrením bude ďumbier.
Krémová tekvicová polievka s ďumbierom
Suroviny:
- 1 kg muškátovej tekvice
- 2 cibule
- 200 g ďumbiera
- 1 čili paprička
- 2 PL cukru
- 4 PL tekvicového oleja
- 2 PL čerešňového octu, zeleninového alebo hydinového vývaru
- soľ
- mleté biele korenie
- 500 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 PL marinovaného ďumbiera
- 1 PL opražených tekvicových semien
- vetvička tymianu
Postup:
Ošúpanú tekvicu zbavenú semien nakrájame na kocky, dáme na plech a opekáme asi 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky a spolu s očisteným a nastrúhaným ďumbierom, nadrobno pokrájanými čili papričkami a cukrom speníme na rozohriatom tekvicovom oleji. Keď cibuľa nadobudne zlatistú farbu, pridáme ocot, opečenú tekvicu a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a varíme na miernom plameni domäkka asi 30 minút. Potom dáme preč tymian a všetko dôkladne rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sito. Pridáme smotanu a za občasného miešania varíme na miernom plameni ďalších 30 minút, dokiaľ polievka nezíska krémovú konzistenciu. Polievku podávame s plátkami marinovaného ďumbiera, opraženými tekvicovými semenami a kvapkou tekvicového oleja.
Náš tip: Ďumbier najľahšie očistíte tak, že šupu oškrabete obrátenou lyžicou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jaroslav Židek v knihe Šéfkuchár v paláci, vydal Ikar
Foto: Ikar