Presunúť na hlavný obsah

Spravte si poriadok v chladničke... aby ste zdravšie jedli

Recepty

Prvým krokom, ktorý môžete urobiť, ak chcete zmeniť svoje stravovanie, môže byť práve upratovanie vašej chladničky, hovorí lekár z Ambulancie klinickej výživy, Igor Bukovský.

Strategické umiestnenie

"Jedlá a potraviny, ktoré je prospešné konzumovať, umiestnite ne viditeľné miesto na úroveň vašich očí. Zistilo sa, že je asi trikrát pravdepodobnejšie, že budete konzumovať to, čo hneď uvidíte, v porovnaní s tým, čo je schované."

Rozumné balenie potravín
Hotové jedlá radí I. Bukovský uskladňovať v chladničke naporcované v plastových nádobách po jednej porcii (napríklad jednu porciu ryže a mäsa spolu) a nie samostatne. Ak ich totiž budete mať uložené oddelene (napríklad mäso a ryža zvlášť), budete mať potom tendenciu nabrať si viac a viac aj zjesť. Ďalší dôkaz, že "delená strava" nefunguje).

Menej a častejšie
Nakupovať týždňový nákup je omnoho rizikovejšie ako nakupovať častejšie a len na niekoľko plánovaných jedál vopred, myslí si Bukovský. "Opäť platí, že pri týždňovom nákupe miniete viac, potom viac zjete a veľmi pravdepodobne aj viac vyhodíte, pretože nakúpite aj plno zbytočností, ktoré boli práve v "akcii".

Nevhodné potraviny dozadu!
Kalorické, či inak nevhodné potraviny schovajte v chladničke dolu a dozadu. Táto rada platí najmä vtedy, ak bývate s niekým, kto nie je s vami nutrične kompatibilný a potrebuje sa napchávať nezdravými potravinami. Vtedy sa asi nevyhnete ich prítomnosti v chladničke. Stále však platí dobrá zásada: Nekupujem to, čo nechcem jesť.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK