Pozor na balené salámy! Obsahujú prídavné škodlivé látky
Balené salámy často obsahujú prídavné látky, takzvané éčka, ktoré môžu škodiť zdraviu.
Vyplýva to z prieskumu českého Združenia obrany spotrebiteľov, ktorý bude zverejnený v októbrovom vydaní spotrebiteľského časopisu SOS Magazín. Odborníci testovali 23 druhov výrobkov, z ktorých sa časť dostane aj k spotrebiteľom na Slovensko.
Prídavné látky napríklad zlepšujú vzhľad potravín, predlžujú ich trvanlivosť alebo znižujú energetickú hodnotu. "Výsledky sú naozaj alarmaujúce," uviedol hovorca periodika SOS Jan Votočka. "Zarážajúca je už skutočnosť, že okrem jediného produktu všetky ostatné obsahujú jednu alebo viac prídavných látok. Väčšina z nich potom obsahovala práve tie látky, ktoré môžu za určitých podmienok škodiť ľudskému zdraviu," doplnil Votočka.
Šéfredaktor magazínu SOS Petr Týfa upozornil, že väčšina prídavných látok je neškodná a niektoré z nich môžu byť aj zdraviu prospešné. "Niektoré éčka však môžu človeku škodiť. Nepriaznivé vplyvy môžu mať na alergikov, astmatikov, tehotné ženy či malé deti. Niektoré z nich sa môžu dokonca podieľať na vzniku vážnych ochorení. Bohužiaľ, aj rad takýchto látok, ako náš prieskum preukázal, sa v salámach bežne objavuje," podotkol.
Farbivá, ochucovadlá, zahusťovadlá a ďalšie prídavné látky v potravinách ľudskému zdraviu podľa Fóra zdravej výživy neškodia. Kritici éčok ale oponujú, že bezpečnosť prídavných látok je v štúdiách overovaná len na jednu dávku na deň, ľudia ich však zjedia viac. Testy nepreverujú ani ich súhrnný dopad a aký majú vplyv pri celoživotnom užívaní.
Text: ČTK, oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK