Presunúť na hlavný obsah

Hubové rizoto - na jeseň si na ňom pochutíte

Recepty

Rizoto patrí k obľúbeným pokrmom aj na Slovensku. V hubovej sezóne sa priam núka možnosť uvariť si hubové.

Hubové rizoto

Suroviny:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky guľatej ryže
- 1 šálka očistených a na kocky pokrájaných dubákov
- 100 ml portského  vína
- 500-800 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
- 4 lyžice masla
- 2 PL postrúhaného parmezánu

Postup:
V kastróle rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku s cesnakom pokrájaným na plátky a dubákmi. Pridáme ryžu, prehrejeme ju a potom zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme asi šálku horúceho vývaru, osolíme a ochutíme čerstvo zomletým korením. Potom za stáleho miešania ďalej varíme na miernom plameni, pričom občasným dolievaním horúceho vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža uvarená al dente, postupne pridávame maslo a za stáleho miešania ho rozpúšťame v rizote. Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou – vďaka tomu rizoto nadobudne povestnú krémovitosť. Nakoniec stiahneme z plameňa, pridáme parmezán a necháme ho v rizote rozpustiť.

Náš tip: Rizoto môžete pripraviť aj s inými hubami, ale použite iba huby s výraznou arómou a chuťou, napríklad kuriatka, pečiarky, rýdziky a pod.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jaroslav Židek v knihe Šéfkuchár v paláci, vydal Ikar
Foto: Ikar