Rezeň trikrát inak - vyberte si pochúťku do nedeľňajšieho menu
Rezeň patrí k najtradičnejším pokrmom slávnostného víkendového menu. Ale prečo by sme stále mali opakovať to isté. Ponúkame vám tri rozličné variácie na rezňové pochúťky.
Srnčie oči
Suroviny:
- 600 g srnčieho chrbta
- 150 g slaniny
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- soľ, čierne korenie mleté, olej
Zemiakové cesto:
- 6 zemiakov uvarených v šupke
- 3 žĺtky (2 do cesta, 1 na potretie)
- 100 g masla
- mlieko podľa potreby
Postup:
Srnčí chrbát prešpikujeme slaninou, mrkvou , petržlenom, osolíme, okoreníme a zabalíme, zrolujeme do zemiakového cesta, navrchu potrieme žĺtkom. Pečieme na plechu potretom olejom vo vyhriatej rúre (180 oC ), po 20 minútach otočíme na druhú stranu. Podávame s grilovanou cuketou.
Diviačie horčicové plátky
Suroviny:
- 600 g diviačieho chrbta (3 ks na porciu ), môže byť aj stehno
- 50 g masla
- 2 PL horčice
- 150 g kyslej smotany (16 %)
- 0,05 dl bieleho vína
- hladká múka
- olej
- citrón, soľ, čiene korenie, worcesterská omáčkar, vývar (voda)
Postup:
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a prudko opečieme na oleji. Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu, biele víno, dochutíme worcesterskou omáčkou a citrónom. Ako príloha je vhodná zemiaková kaša.
Stratená zverina
Suroviny:
- 750 g cukety
- 200 g zemiakov
- hladká múka
- 2 vajcia
- mlieko, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Očistenú cuketu nastrúhame (na väčšie kúsky), pridáme najemno nastrúhané zemiaky, mlieko, vajcia, soľ a korenie. Pridávame hladkú múku, kým nevznikle hustejšie cestíčko. Menšou naberačkou lejeme do horúceho oleja a vyprážame. Podávame s paradajkovým šalátom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Karol Lenčeš, šéfkuchár hotela Kaštieľ v Mojmírovciach
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu