Skúste niečo netradičné! Grilovaný brzlík je to pravé
Slávnostný recept z netradičného mäsa? Vyskúšajte grilovaný brzlík.
Grilovaný brzlík s cícerovým pyré, pečenými jablkami a rascovou omáčkou
Suroviny:
- soľ
- 500 g teľacieho brzlíka
- troška múky na obalenie
- 1 PL masla
- biele korenie
Na cícerové pyré:
- 2 šálky cíceru
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL jablčného octu
- soľ
- biele korenie
Pečené jablko:
- 1 jablko Granny Smith
- 2 PL cukrového sirupu
Rascová omáčka:
- štipka rímskej rasce
- 1 šálka červeného portského vína
- 1 hrnček teľacieho demi-glace
- soľ+ čierne korenie
Postup:
Brzlík varíme v osolenej vode asi 30 minút, potom ho vyberieme, očistíme od blán a tuku a obalíme v múke. Takto pripravený brzlík ugrilujeme na rozpálenom masle a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo pomletým korením. Cícerové pyré: Cícer cez noc namočíme do vody (vody musí byť toľko, aby bol úplne ponorený). Na druhý deň z neho vodu zlejeme, nalejeme naň novú čistú vodu a uvaríme ho domäkka. Mäkký cícer dáme do mixéra a rozmixujeme na jemné pyré a to potom ešte prepasírujeme cez jemné sito, aby v ňom nebolo cítiť šupky. Vmiešame olej a dochutíme octom, soľou a čerstvo zomletým korením. Pečené jablko: Umyté a osušené jablko dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme asi 10 minút. Upečené jablko ošúpeme a vypichneme z neho jadrovník a pokrájame na kocky s rozmermi asi 5 x 5 mm, ponoríme do cukrového sirupu a opečieme na panvici spolu s brzlíkom dozlata. Rascová omáčka: Rascu rozdrvíme v mažiariku, dáme do rozpáleného kastrólika a prehrejeme (uvoľní sa tým jej aróma a chuť). Prilejeme portské víno a necháme zredukovať na tretinu. Primiešame demi-glace a dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.
Náš tip: Grilovaný brzlík podávame s teplým cícerovým pyré, preliaty rascovou omáčkou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jaroslav Židek v knihe Šéfkuchár v paláci, vydal Ikar
Foto: Ikar