Presunúť na hlavný obsah

Chudnete? Aj na farbe taniera záleží

Zdravie a relax

Ak chcete schudnúť, na červený tanier si jedlo neservírujte.

Nielen hlad, vôňa či zvyk hrajú podstatnú úlohu pri výbere jedla na tanier. Podstatnú rolu pri jedení či stolovaní zohrávajú aj farby. A práve túto skutočnosť môžeme využiť v náš prospech, keď chceme nejaké kilo zhodiť.

Veľa farieb na tanieri vyvoláva dojem veľkého výberu a rozmanitosti. Čím pestrofarebnejšie jedlo na tanieri máme, tým viac zjeme.

Na kalórie chudobné potraviny ako ovocie a zelenina by sme si mali kombinovať v čo najpestrejších farbách. Čím viac takéhoto zdravého jedla do seba dostaneme, tým menej miesta v žalúdku zostane na maškrty.

Na farby si treba dávať pozor aj počas servírovania jedla. Žlté, oranžové a červené farby zvyšujú apetít. Takže ak túžime schudnúť, taniere či obrúsky takejto farby na stôl nedávajme. Naopak, fialová, modrá či šedá farba chuť na jedlo potláčajú. Takže počas zhadzovania kilogramov siahnite práve po tanieroch či obrúskoch týchto odtieňov.

Počas chudnutia treba myslieť aj na to, že "oči jedia viac ako žalúdok", čo potvrdil aj výskum. Dobrovoľníci sa rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina jedla polievku zo špeciálne upraveného taniera, do ktorého stále tiekla polievka. Druhá skupina dostala normálnu porciu jedla. Prvá skupina tak zjedla až o 73 percent polievky viac ako skupina druhá. Prečo ľudia jedli, aj keď už boli nasýtení? Majú totiž zafixované, že musia jesť až dovtedy, kým vypráznia tanier. Kým vidia polievku, dovtedy jedia. Kto chce chudnúť, mal by si preto porcie nakladať do menších tanierov a takisto by mal menej variť. Počas stolovania by pred sebou nemal mať misu s jedlom, z ktorej si môže jedlo doložiť.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock