Presunúť na hlavný obsah

Cesta k cestovinám

Recepty

Naučte sa pripravovať cestoviny inak ako s kečupom.

Recept: Gnocchi s hovädzím ragú

Príprava: 1,5 hodiny
Náročnosť: stredná

Pre 5 osôb potrebujeme:
extra panenský olivový olej
lístky z 3 vetvičiek petržlenovej vňate
50 g postrúhaného parmezánu

1 dávka zemiakových gnocchi:
1 kg umytých a neošúpaných zemiakov
250 g hladkej múky
1 celé vajce zmiešané s ďalším žĺtkom
čerstvo postrúhaný muškátový oriešok
štipka soli

Hovädzie ragú:
olivový olej
2 kg hovädzích chvostov alebo mäsa z lýtka
soľ a mleté čierne korenie
2 mrkvy posekané nahrubo
1 cibuľa posekaná nahrubo
3 ks stopkového zeleru posekané nahrubo
4 celé ošúpané strúčiky cesnaku
3 celé vetvičky rozmarínu
200 ml červeného vína
500 g ošúpaných paradajok z konzervy
500 ml mäsového vývaru

Postup:
Gnocchi:
Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na zemiaky. Pridáme múku, vajce, štipku strúhaného muškátového orieška a soli. Zľahka rukami vypracujeme jemné, pružné cesto. Rozdelíme ho na 6 častí, ktoré postupne rukami vyšúľame na valčeky s hrúbkou asi 2 cm. Cesto priebežne posýpame múkou, aby sa nelepilo. Valčeky pokrájame na 3 cm kúsky. Hotové gnocchi varíme v posolenej vode asi 3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.

Ragú: Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Do veľkého kastróla dáme olej, pridáme posekané chvosty (alebo mäso z lýtka), posolíme, okoreníme a opečieme dohneda. Pridáme na kúsky pokrájanú mrkvu, cibuľu, zeler, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Podlejeme červeným vínom, paradajkami z konzervy aj so šťavou a polovičným množstvom vývaru. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre asi 2 hodiny (kým mäso nejde ľahko od kosti). Prípadne podlievame, šťava sa bude hodiť. Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu prepasírujeme do menšieho kastróla. Z chvostov oberieme mäso a dáme ho do šťavy. Vmiešame čerstvo uvarené gnocchi, petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme postrúhaným parmezánom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu