Presunúť na hlavný obsah

Jesenný ideál pre vaše telo - tekvica

Zdravie a relax

Či už budete jesť varenú tekvicu, chrúmať semienka alebo si šalát polejete tekvicovým olejom, telu jednoznačne prospejete.

Jeseň patrí jednoznačne tekvici. Táto zelenina sa môže pochváliť vysokým podielom draslíka a ďalších neprehliadnuteľnými látkami ako vitamín A (prospešný pre oči a látkovú výmenu), vitamín C a vitamín E (dôležité pre pokožku), vitamíny skupiny B, kalcium, magnézium, meď, mangán, zinok a selén. Vďaka značnému podielu antioxidantov je tekvica aj prírodnou prevenciou proti nádorovým ochoreniam.

    
Semienka proti nadúvaniu aj na prostatu
Chrúmaním tekvicových semienok telu dodávate rastlinný hormón fytosterín, ktorý pozitívne vplvýva na prostatu a zmierňuje problémy s nadúvaním. 2-3 polievkové lyžice semienok denne sú ideálnym množstvom.

Tekvicový olej pre pevné nervy
Odborníkmi na výrobu tekvicového oleja sú naši susedia, Rakúšania. Olej sa lisuje zo zrelých tekvicových semien a je charakteristický výraznou tmavozelenou farbou. Olej obsahuje až 80 percent nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu má viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Patria medzi ne znižovanie hladiny cholesterolu v krvi, ochrana ciev pred aterosklerózou, priaznivý vplyv pri srdcovo-cievnych chorobách, zlepšovanie kvality pokožky a pomoc pri ťažkostiach s prostatou. Navyše pozitívne ovplyvňuje nervový systém.

Pozor na uskladnenie
Olej z tekvicových semien je veľmi citlivý na svetlo, preto si treba dávať pozor na jeho uskladnenie na tmavom mieste. Olej sa nepoužíva na varenie, skôr sa hodí do čerstvých šalátov.

Text: -nb- preŽene.sk
Foto: Shutterstock