Presunúť na hlavný obsah

Pochúťka na chladný deň: Bažant s dusenými gaštanmi

Recepty

Niektoré pokrmy akoby patrili k jeseni. Kombinácia gaštanov a bažantieho mäsa vás nesklame.

Bažant s dusenými gaštanmi

Suroviny:
- 1 kg bažantích pŕs
- 100 g slaniny
- 200 g mrkvy
- 150 g cibule
- 1 dl oleja
- 200 g gaštanov
- 2 dl vody (kuracieho vývaru)
- 1 dl bieleho vína
- muškátový oriešok
- mletá škorica
- korenie mleté
- soľ
- 50 g masla
- tymian
- rozmarín
- šalvia

Postup:
Bažantie prsia upravíme na porcie a pokvapkáme olejom a poprekladáme celými vetvičkami byliniek. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme niekoľko hodín prevoňať. Mäso potom očistíme od byliniek. Na grile opečieme bažantie prsia nakrájané na porcie z oboch strán a okoreníme a osolíme. Olivový olej  nalejeme do panvice a opečieme na ňom odrezky z bažantích pŕs. Pridáme k nim slaninu, mrkvu a cibuľu. Osolíme a okoreníme. Podlejeme vínom a vývarom, privedieme k varu a dusíme pri nízkej teplote do mäkka spolu s gaštanmi a vínom. Šťavu vymixujeme ponorným mixérom. Šťavu zjemníme maslom a podávame ku grilovaným prsiam.

Náš tip: Bažantie sliepky a kohúti sa často predávajú spoločne ako pár. Mäso zo sliepky je mäkšie ako mäso z kohúta, ale je menšie. Bažant sa pred spracovaním zavesí. Predáva sa čerstvý alebo mrazený. Je výborný na pečenie alebo dusenie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza