Presunúť na hlavný obsah

Hnedé či biele, malé či veľké vajce

Zdravie a relax

Vajce putuje s človekom od nepamäti. Vysvetlenie je jednoduché - popri mlieku a mäse je najvýživnejšou potravinou živočíšneho pôvodu.

Názory na postavenie vajec vo výžive sa menia a ovplyvňujú správanie spotrebiteľa. Najlepšie to vidno na spotrebe vajec.


Ešte za socializmu premávali po Bratislave električky pomaľované vajcami s jednoduchým odkazom: Jedno vajce denne. Potom sa objavili štúdie dávajúce do súvisu zvýšený obsah cholesterolu v krvi s konzumáciou vajec. Dnes sa ukazuje, že vzťah medzi spotrebou vajec a cholesterolom nie je taký priamočiary. Akoby prichádzalo obdobie rehabilitácie vajca.
Zdravé slepačie vajce sa považuje  za najkvalitnejšiu biologickú konzervu v prírode. Obsahuje totiž vo vhodnom pomere bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerálne látky.

"Dokonalosť vajca vyplýva z toho, že je v ňom ukrytý zárodok budúceho života. Je to veľmi bezpečný biologický produkt, nedostanú sa doň nijaké škodliviny," vysvetľuje veterinárny lekár Karol Bém, ktorý sa venuje výrobe vajec v spoločnosti Begokon.

Vybrať si správne vajce na trhu však nie je jednoduché. Mladé gazdinky sa často pýtajú, či vajce s bielou škrupinkou je lepšie ako hnedé. A hoci v kvalite by nemal byť nijaký rozdiel, predsa sa zo skúseností traduje, že z cestovinárskeho hľadiska je lepšie vajce od bielej sliepky, teda s bielou škrupinkou.

A čo s hnedým? Urobte si z neho volské oká, žartuje Karol Bém a dodáva, že farba vajec je vecou tradície. Amerika  uprednostňuje biele vajcia, Európa hnedé. Dôležitejšia je, aby vajce bolo vždy čerstvé a malo správnu hmotnosť.

Pravda, výrobcovia dnes spotrebiteľovi orientáciu pri výbere vajec komplikujú. Veď ponúkajú na trh vajcia s rôznymi pomenovaniami. Keď sa volajú babičkine, ešte tušíte, že sliepky z ktorých vajcia pochádzajú, mali starostlivosť ako u babičky. Ale aké je asi vajce cereálne, wellness či dokonca omega vajce?

Bém vysvetľuje, že hodnotu cereálneho vajca výrobcovia zvýšili pestrejším zložením zrnovín - cereálií, ktorými sliepky kŕmili. Wellness vajce má tiež špecifickú výživu. Omega vajce zasa garantuje spotrebiteľovi, že po jeho zjedení dostane do tela tzv. omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú v našej strave  minimálne zastúpené, pretože ich obsahujú zväčša morské ryby. Takéto vajce preventívne znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Nuž a pokiaľ ide o cholesterol, vajce ho obsahuje, ale pri súčasnej spotrebe vajec, ktorá nedosahuje ani 200 kusov ročne, vajce nie je hlavným problémom zdravia. Tým je skôr nedostatočný pohyb.

A napokon jedna praktická rada od hydinára Vladislava Kozaňáka: "Neulakomte sa na najlacnejšie najmenšie tzv. S vajíčka, ktorých hmotnosť je menej ako 53 gramov. Po prerátaní na vaječnú hmotu zaplatíte za ne viac, ako keď si kúpite stredne veľké vajce veľkosti M, ktoré váži od 53 do 62 gramov."

Veľké vajcia triedy L dosahujú hmotnosť do 72 gramov a XL majú nadštandardných 73 gramov a viac.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK