Polievka jedna báseň! Zelerová krémová...
Niet nad chutnú výdatnú polievku. V chladnom októbri sa váš žalúdok aj jazýček potešia zelerovej pochúťke.
Krémová zelerová polievka
Suroviny:
- 500 g zeleru
- 100 g masla
- soľ
- 30 g cukru
- 1,8 l zeleninového vývaru
- 250 ml plnotučného mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- štipka muškátového kvetu alebo orecha
- 1dl stolového oleja
- petržlenová vňať
Postup:
Zeler očistíme a nastrúhame na tenké rezančeky. Trošku zeleru odložíme. V hrnčeku na masle opražíme nastrúhaný zeler, osolíme a pridáme kryštálový cukor. Zalejeme vývarom a 20 minút varíme. Prilejeme mlieko a povaríme. Nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou, ochutíme muškátovým kvetom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Odložený zeler vypražíme na rozpálenom oleji alebo priamo vo fritéze. Zelerovou slamou ozdobíme polievku pri podávaní.
Náš tip: Výborným pomocníkom na rýchle a jednoduché zahusťovanie polievok a omáčok je instantná (sušená) zápražka.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza