Čokoláda ako liek pre diabetikov? Áno aj nie
Čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže u diabetikov pomôcť udržať hladinu cholesterolu na prijateľnej úrovni.
Vhodná je najmä čokoláda, v ktorej sú kúsky kakaa a ktorá je bohatá na polyfenoly. Vedci z univerzity v britskom Hullu zistili, že u diabetikov táto čokoláda dokázala znížiť hladinu cholesterolu. Britská organizácia zaoberajúca sa problematikou cukrovky Diabetes UK ale upozorňuje, že čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje aj príliš veľké množstvo cukru a tuku.
Odborníkov z Hullu zaujímal vplyv kakaa. Usporiadali experiment, v ktorom dvanásť osôb trpiacich cukrovkou 2. typu konzumovalo šestnásť týždňov tyčinky čokolády. Vyzerali všetky rovnako, ale niektoré mali v sebe viac kakaa ako ostatné.
Po vyhodnotení sa ukázalo, že u ľudí, ktorí konzumovali viac kakaa, sa znížila hladina škodlivého cholesterolu a zvýšil sa obsah cholesterolu prospešného.
Diabetes UK sa ale bojí, že si to ľudia vysvetlia zjednodušene ako pokyn na konzumáciu čokolády. Upozorňuje, že každá tyčinka tmavej čokolády predstavuje 200 kalórií a 16 gramov tuku.
Iain Frame z tejto organizácie varuje pred zovšeobecňovaním štúdie, ktorá pracovala len s dvanástimi ľuďmi. Napriek tomu ale je za to, aby sa pokračovalo vo výskume priaznivého účinku polyfenolov, ktoré by mohli byť pridávané do stravy diabetikov v inej forme ako v čokoláde.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK