Presunúť na hlavný obsah

Skroťte cholesterol. Pohyb a zdravá strava sú základ

Zdravie a relax

Vysoký cholesterol je podľa Jana Piťhu z Fóra zdravej výživy (FZV) jedným z hlavných rizík infarktu a mŕtvice.

Nič na tom podľa neho nemení teória "veľkej cholesterovej lži", ktorá vidí príčinu v zápale v stene ciev. Piťha novinárom povedla, že zápal skutočne vzniká, ale až následne, keď do cievnych stien vstúpia častice nesúce cholesterol. Dodal, že súvislosť prebytku cholesterolu v krvi a cievnych ochorení dokladajú dlhodobé štatistiky.

Pokles úmrtia na infarkt a mŕtvicu v Česku je podľa Piťhu spojený najmä s tým, že Česi po roku 1989 zmenili jedálniček. Prešli od drahšieho masla k lacnejším rastlinným tukom a jedia viac ovocia a zeleniny. Podobná situácia nastala aj v ďalších krajinách bývalého východného bloku. Nielen Česi, ale napríklad aj Slováci alebo Maďari dnes viac cvičia a hýbu sa, čo spoločne s nefajčiarstvom výrazne znižuje riziko ochorenia.

Upraviť jedálniček je prvým krokom v boji s hrozbou infarktu, pre rad ľudí to však býva problém. Živočíšne tuky totiž chutia lepšie ako rastlinné. "Naši predkovia, lovci a zberači, vďaka tuku prežili. Súčasní ľudia si musia medzi tukmi vyberať, aby prežili," zhrnul Piťha.

Podľa neho si človek môže dopriať občas aj mastné jedlo, pokiaľ má dostatok pohybu. Svojim pacientom hovorí, že keď nebudú jazdiť výťahom, ale budú chodiť pešo hore po schodoch a nebudú fajčiť, môžu si dopriať raz týždenne udené.

"Určite nenatierať hrubou vrstvou masla rohlík a vynechať šľahačku," doplnil predseda FZV Rudolf Poledne. Pripomenul, že cholesterol je súčasťou každej bunky tela a niektorých hormónov. V tele sa šíri ako LDL, zlý cholesterol, a HDL, dobrý cholesterol. LDL častice prevádzajú cholesterol z krvi do okolitých tkanív, HDL častice odvádzajú nadbytočný cholesterol späť do pečene, kde sa rozkladá.

Človek sa môže pravidelným pohybom zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu, ktorý pred infarktom a mŕtvicou ochráni.

Text: ČTK, oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK