Zdravé srdce z vína, ale tiež kilá navyše!
Piť či nepiť? Predtým, ako si položíte túto otázku, prečítajte si, či ste vhodný "adept" na popíjanie vínka. Posilní síce srdiečko, no vďaka nemu si na seba nalepíte pár kíl navyše.
Plusy alkoholu
- Podporí vašu chuť do jedla
- Rozšíri cievy
- Zlepší krvný obeh
- Uvoľní stres a napätie
Dlhodobejšie popíjanie vínka spomaľuje aterosklerózu a pozitívne vplýva na srdce.
Ale naopak pozor na "nežiadúce účinky"
- Od vína sa priberá! V alkohole je dvakrát toľko kalórii ako v cukroch a navyše, premieňajú sa na tuk. Počas diéty sa alkohol odporúča úplne vynechať.
- Rovnako ako káva, odvodňuje, preto ho treba zapíjať nealkom, najlepšie nesladeným
- Víno môže vyvolať srdcovú arytmiu
- Je to alkohol a alkohol je návykový. Takže pozor na to, aby sa z vás nestala alkoholička a o nejaký čas nehľadala odvykacie poradne
- Znižuje obranyschopnosť organizmu
Dlhodobejšie popíjanie vínka môže spôsobiť žalúdočné vredy, ochorenie dvanástnika, cirhózu pečene a v neposlednom rade – spoločenské zosmiešnenie.
Zaujímavosti o víne
Francúzsky paradox sa nazýva výsledok prieskumu, ktorým sa zaoberal francúzsky vedec Serge Renaud. Vyplynulo z neho, že hoci Francúzi konzumujú rovnaké množstvo tukov ako Američania, ich úmrtnosť na srdcovo-cievne príhody je až dvaapolkrát nižšia. Podobné výsledky zaznamenalo aj Taliansko, kde sa podobne ako vo Francúzsku pije víno pri každej možnej príležitosti.
Briti však tento výskum spochybnili. Podľa nich stojí za nízkou úmrtnosťou na srdcovo-cievne ochorenia konzumácia stravy s nízkym obsahom živočíšnych tukov a nie pitie červeného vína. Briti boli ešte kritickejší, keď tvrdili, že tí, čo preferujú červené víno ako liek na zdravé srdce vo Francúzsku nie sú nikto iní ako samotní francúzski producenti červeného vína.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK