Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pečené ovocné taštičky s čokoládovou omáčkou

Recepty

Ovocie v dezertoch má vždy úspech. Vyskúšajte tento recept.

Pre 6 osôb potrebujeme:

1 PL cukru
1 vajce
2 šálky tvarohu
2 šálky hladkej múky
1 šálka masla
štipka soli
ovocie (marhule, figy, slivky a pod.)
práškový cukor na posypanie

Na čokoládovú omáčku:
100 g cukru
50 ml brandy
120 ml plnotučného mlieka
125 g horkej čokolády (min. 56 % kakaa)
30 g masla
150 g smotany na šľahanie (33 %)
80 g glukózy

Postup:
V miske vyšľaháme cukor s vajcom. Do veľkej misy dáme tvaroh, múku, maslo a soľ, pridáme vyšľahané vajce, vypracujeme hladké pružné cesto a necháme ho minimálne 6 hodín odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát (hrúbka asi 1 mm) a povykrajujeme z neho štvorčeky s rozmermi 5 x 5 cm. Do stredu štvorčekov poukladáme ovocie, cesto preložíme do trojuholníka a konce dobre popritláčame. Trojuholníčky preložíme na plech a pečieme 10 minút v rúre rozohriatej na 180 °C. Upečené taštičky posypeme práškovým cukrom.

Čokoládová omáčka:
V hrnčeku na miernom ohni rozpustíme cukor s brandy a pridáme mlieko. V druhom hrnci rozpustíme čokoládu s maslom, prilejeme ochutené mlieko, dôkladne rozmiešame, pridáme glukózu, smotanu a necháme prejsť varom. Ovocné taštičky podávame s teplou alebo studenou čokoládovou omáčkou.

Náš tip:
Cesto alebo aj celé surové taštičky môžeme odložiť do mrazničky a použiť neskôr.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto a recepty: z knihy Jaroslava Žídeka Šéfkuchár v paláci, vydal Ikar