Presunúť na hlavný obsah

Liečivé sily v zeleninových šťavách

Zdravie a relax

Popri pití zeleninových štiav treba zeleninu aj jesť a opačne.

Zeleninové šťavy obsahujú veľa vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a farbív. Ak ich telo dlhodobo nedostáva, je zle – začnú sa ozývať choroby. Pitie zeleninových štiav je prevencia, čistí organizmus. Pite zeleninové šťavy a choroby sa vás zľaknú. Ale pozor, zeleninová šťava musí byť čerstvá, inak stráca mnohé dôležité látky. Ak jej máte hojne a predsa len chcete skladovať, odporúča sa pridať do nej pár kvapiek citrónovej šťavy a uložiť ju na spodok do chladničky.

Na zeleninovú šťavu potrebujete málo - zeleninu a kvalitný elektrický odšťavovač. Najprv zeleninu dobre očistite. Musí byť zdravá, čistá a surová. Koreňovú zeleninu nečistite nožom, ale iba dôkladne vydrhnite kefkou. Zo zeleru, petržlenu a cvikly používajte spolu s koreňmi a buľvami aj listovú časť rastliny.

Tip
Základnou zložkou každej zeleninovej šťavy by mala byť mrkva, obsahovať by mala až 3 celkového množstva. Obsahuje vitamín A, B, C, D, E a K, vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru a zvyšuje odolnosť organizmu. Dá sa skombinovať s rôznymi druhmi zeleniny. Dobré kombinácie sú:
Mrkva, zeler, petržlen, špenát – draslíková bomba
Mrkva, cvikla zeler
Mrkva, hlávkový šalát, zelená fazuľka, ružičkový kel
Mrkva, zeler, reďkovka

Cvikla sa považuje za krvotvorný prostriedok, zbavuje organizmus toxických látok. Lieči sa ňou vysoký krvný tlak, reumatizmus a klimakterické ťažkosti.

Zeler obsahuje veľa horčíka, železa a draslíka, vitamíny skupiny B a vitamín C.

V hlávkovom šaláte je veľa železa, horčíka, draslíka, vápnika, fosforu, síry a kremíka.
 
Petržlen, ktorý lieči obličkové a očné choroby, má v sebe veľa vápnika, draslíka, fosforu, horčíka, mangánu a vitamínu C.

Špenát je bohatý na vitamín C a E a železo.

Reďkovka rozpúšťa hlien a pomáha chorým prieduškam a pečeni. Skrýva v sebe draslík, vápnik, železo, fosfor, síru a vitamín C. 

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK