Presunúť na hlavný obsah

Tiež počítate pri nákupe potravín kalórie? Ale je to spoľahlivé?

Zdravie a relax

Počítanie kalórií je návykovou záľubou mnohých žien, ktoré chcú schudnúť alebo si aspoň udržať váhu.

Dať si croissant alebo toast? Kari alebo pizzu? Sendvič alebo šalát? Kalorické hodnoty uvádzané na štítkoch potravín pomáhajú miliónom ľudí rozhodnúť sa, čo si kúpia a čo budú jesť. Preto je dôležité, aby boli presné, ale podľa niektorých odborníkov je zlý a zavádzajúci celý systém, na ktorom sú tieto hodnoty postavené. Píše o tom server BBC.

Kalória je energia, ktorú získame z jedla. Príliš veľa energie znamená, že priberieme. Ale ako sa kalorický obsah potravín počíta? Systém, na ktorom je aj dnes založená kalorická hodnota udávaná na obaloch potravín, vymyslel v 18. storočí americký chemik Wilbur Atwater. Stručne povedané pálil v laboratórnych podmienkach vzorky potravín a meral množstvo energie uvoľnené v podobe tepla. Z tejto nevďačnej úlohy mu vyšlo, že každý gram uhľovodíka vydá na štyri kalórie, každý gram tuku na osem, každý gram bielkovín na štyri... a tieto údaje boli a sú od tých čias používané ako základ na výpočet kalorického obsahu potravín.

Odborníci na výživu odjakživa vedia, že tieto kalorické hodnoty sú len približné. Avšak pred časom niektorí experti, vrátane doktora Geofreya Liveseyho, začali tvrdiť, že v niektorých prípadoch môže byť kalorický obsah potravín v našich nákupných košíkoch až o 25 percent chybný.

Je to preto, lebo štruktúra jedla, jeho obsah vlákniny aj to, akým spôsobom sa varí, môžu ovplyvniť množstvo energie, ktoré telo nakoniec z jedla získa. Dokonca aj proces žuvania vyžaduje energiu a teda kalórie. Napríklad čím viac bielkovín alebo vlákniny sa nachádza v jedle, tým viac práce má telo s jeho spracovaním.

Takže pri nakupovaní v supermarkete by sme mali myslieť nielen na množstvo kalórií obsiahnutých v potravinách, ale tiež na to, ako naše telo bude tráviť a spracovávať.

"Ľudia by mali dostať správne informácie, aby mohli robiť správne voľby," uviedol Livesey. "Mali by byť v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami. Keď si vezmete, že kalórie sú používané ako jediné merítko dopadu potravín na stratu telesnej hmotnosti už takmer 200 rokov navzdory ohromným pokrokom v nutričnej vede, potom si uvedomíte, aké zastaralé je počítanie kalórií."

Je teda na čase od základov zmeniť a prepracovať súčasný systém označovania potravín? Nutričná špecialistka Susan Jebb si nemyslí, že by to bolo nutné. Podľa nej je správne ľuďom povedať, že niektoré kalórie ich zaplnia viac ako iné, ale "z celkového hľadiska hovoríme o veľmi malých rozdieloch". "Človek, ktorý sa snaží schudnúť, by si mal strážiť príjem kalórií, ale nemal by ich v jednom kuse počítať," dodala.

"To, na čom záleží, je jesť zdravo," hovorí dietologička Gaynor Bussellová. "A to nie je žiadna presná veda. Je dôležité jesť menej kalórií, aby telo bolo v negatívnej energetickej rovnováhe. Ako si to človek vyráta, na tom nezáleží," tvrdí.

Britská skupina Weight Watchers navrhuje systém nazvaný ProPoints, ktorý je podľa nich presnejšou alternatívou súčasného rátania kalórií. Založený je na dennom povolenom rozmedzí, ktoré berie do úvahy pohlavie, vek, váhu aj výšku. Všetko ovocie a väčšina zeleniny v ňom má nulové hodnoty a je teda povolené bez obmedzenia. Nový systém vám hovorí, "koľko energie je dostupné v jedle, ktoré zjete", uvádza skupina pomáhajúca ľuďom v chudnutí.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) tento problém posudzovala pred niekoľkými rokmi a rozhodla, že zmeniť spôsob, akým sú vypočítavané potravinám kalórie, by vyžadovalo príliš veľa úsilia, množstvo peňazí - a to všetko pre mizivý zisk.

Preto nad etiketami výrobkov v supermarketoch príliš nedumajte. Jesť rozumne je omnoho dôležitejšie ako zrátanie čísloviek na nálepkách.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK