Presunúť na hlavný obsah

Torpéda na tanieri: Skúste grilované kalmáre

Recepty

Kalmáry sú obľúbenou pochúťkou gurmánov. Majú dlhé, štíhle telo torpédovitého tvaru a desať ramien. Skúste si na nich pochutiť aj vy.

Grilované kalmáry s grilovanou zeleninou a pikantnou omáčkou

Suroviny:
- 600 g kalmárov
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 3 farebné papriky

Pikantná omáčka:
- 50 g zázvoru
- 2 červené papriky
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčky cesnaku
- 2 listy bazalky
- peperoncino podľa chuti
- olivový olej Extra
- soľ + čierne korenie

Postup:
Kalmáry prekrojíme, ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi 1 hodinu odležať v chladničke. Kalmáry sprudka opečieme na grile. Hotové kalmáry nakrájame na menšie kusy.

Grilovaná zelenina: Papriky sprudka opečieme na grile a necháme zapariť v mikroténovom vrecúšku - budú sa lepšie šúpať. Papriky ošúpeme a nakrájame na trojuholníky.
Baklažán a cukety nakrájame na hrubšie plátky. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odstáť, aby pustili vodu. Sprudka opečieme na grile a namarinujeme v olivovom oleji s pečeným cesnakom.

Omáčka: Všetku zeleninu pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a upečieme v trúbe. Pečenú zeleninu ľahko podlejeme, pridáme nasekaný zázvor, bazalku, peperoncino a krátko povaríme. Hotovú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu