Torpéda na tanieri: Skúste grilované kalmáre
Kalmáry sú obľúbenou pochúťkou gurmánov. Majú dlhé, štíhle telo torpédovitého tvaru a desať ramien. Skúste si na nich pochutiť aj vy.
Grilované kalmáry s grilovanou zeleninou a pikantnou omáčkou
Suroviny:
- 600 g kalmárov
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 3 farebné papriky
Pikantná omáčka:
- 50 g zázvoru
- 2 červené papriky
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčky cesnaku
- 2 listy bazalky
- peperoncino podľa chuti
- olivový olej Extra
- soľ + čierne korenie
Postup:
Kalmáry prekrojíme, ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi 1 hodinu odležať v chladničke. Kalmáry sprudka opečieme na grile. Hotové kalmáry nakrájame na menšie kusy.
Grilovaná zelenina: Papriky sprudka opečieme na grile a necháme zapariť v mikroténovom vrecúšku - budú sa lepšie šúpať. Papriky ošúpeme a nakrájame na trojuholníky.
Baklažán a cukety nakrájame na hrubšie plátky. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odstáť, aby pustili vodu. Sprudka opečieme na grile a namarinujeme v olivovom oleji s pečeným cesnakom.
Omáčka: Všetku zeleninu pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a upečieme v trúbe. Pečenú zeleninu ľahko podlejeme, pridáme nasekaný zázvor, bazalku, peperoncino a krátko povaríme. Hotovú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu