Zázrak menom zázvor - keď príroda lieči neduhy
Odborne ho volajú ďumbier lekársky, poznáme ho aj ako zázvor.
Z Ázie ho v 9. storočí priviezli Španieli a už odvtedy je obľúbenou súčasťou jedál. V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Za prírodný liek je považovaný aj na Slovensku najmä v podobe čaju. Vhodný je výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa vo vode na miernom ohni varia približne 10 minút.
Keď je čaj hotový, môžete ho dochutiť škoricou a medom. Ak vás bolí hrdlo alebo máte chrípku, pripravte silnejší čaj. Do litra vriacej vody dajte 1 alebo 2 čajové lyžičky sušeného mletého zázvoru, kúsok celej škorice a 3 klinčeky. Nechajte 5 minút variť a do ešte teplého čaju pridajte citrónovú šťavu a 2 polievkové lyžice medu.
Text: Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK