Presunúť na hlavný obsah

Zraku pomáha aj strava

Zdravie a relax

Máte viac ako päťdesiat rokov, fajčíte alebo si nechránite oči pred UV žiarením? Čo môžeme urobiť sami preto, aby sme si zrak udržali čo najdlhšie v poriadku?

Možno sa to niekomu bude zdať zvláštne, ale napríklad aj zdravou výživou.


Vedecký výskum
National Eye Institut potvrdil, že existujú živiny, ktoré pomáhajú chrániť oči. Ako prevencia zeleného zákalu pôsobia tie potraviny, ktoré obsahujú veľa antioxidantov, beta karotén, vitamín C, vitamín E, ale tiež zinok či omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

To, že mrkva obsahuje veľa betakaroténu, vie zrejme každý. Ide o antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko sivého a zeleného zákalu. Do jedálnička je vhodné zaradiť aj brokolicu či papriku pre ich vysoký obsah vitamínu C.

Zinok napomáha lepšiemu fungovaniu enzýmov zodpovedných za zdravie očí. Pozor, keď je ho veľa, môže však škodiť. Jeho prirodzeným zdrojom je napríklad morka. Morčacie mäso navyše obsahuje aj vitamín B3, takzvaný niacín, ktorý pomáha pri ochrane proti sivému zákalu.

Kto by nepoznal rozprávku o Pepkovi námorníkovi a špenáte, ktorý mu dodával silu. Aj keď bolo neskôr dokázané, že až takým zázrakom nie je, obsah vitamínu C, beta karoténu, luteínu a zeaxanthínu v ňom postačí na ochranu očí. Živiny v ňom obsiahnuté pôsobia ako opaľovací krém na oči, pretože absorbujú veľké množstvo modrého svetla, ktoré sa nachádza v slnečnom žiarení.

Zabúdať by sme v strave nemali ani na ryby, ktoré sú zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tie pôsobia pozitívne nielen na činnosť srdca, rast kostí a správny vývoj mozgu, ale aj na zrak. Sardinky a lososa by sme mali mať na stole minimálne raz do týždňa.

Text: -dh- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK