Trikrát inak z českej kuchyne - spravte si menu ako od susedov
Česká kuchyňa je povestná niekoľkými dobrotami. Tri z nich si môžete pripraviť aj podľa našich receptov.
Srnčí chrbát s chlpatými knedľami
Suroviny:
- 1 kg srnčieho chrbta s kosťou
- 50 g cibule
- 100 g slaniny
- 50 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- bobkový list, nové korenie, čierne korenie, borievky, soľ
Chlpaté knedle:
- 200 g surových zemiakov
- 100 g uvarených zemiakov
- 125 g hrubej múky
- soľ, 1 vajce
Postup:
Srnčie mäso vykostíme, odblaníme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme odležať 24 hodín. Kosti nasekáme, cibuľu a zeleninu nakrájame na kocky. Do hrnca dáme olej a slaninu nakrájanú na kocky, rozpražíme, pridáme zeleninu, kosti a koreniny, opečieme do zlatista a podlejeme vodou. Zmes dusíme do mäkka. Uvarenú zeleninu rozmixujeme a dochutíme soľou. Mäso opečieme na panvici zo všetkých strán. Chlpaté knedle: Oba druhy zemiakov nastrúhame na jemno, pridáme soľ a vajce a spolu zmiešame. Pomocou lyžíc robíme knedle, ktoré uvaríme v osolenej vode.
----------------
Sekaná pečienka s kelom a pohánkou
Suroviny:
- 400 g mletého mäsa (bravčové plece)
- soľ, korenie
- 20 g cesnaku
- 50 g žemle
- 100 ml mlieka
- 50 g hlávkového kelu
- 100 g ružičkového kelu
- 50 g masla
- 10 g cesnaku
- 0,05 l oleja
- 100 g pohánky
- 50 g cibule
- olej
- 10 g cesnaku
- pažítka
Postup:
Mleté bravčové mäso zmiešame so zomletou žemľou navlhčenou v mlieku. Dochutíme soľou, korením a cesnakom. Na roztlačené mäso položíme sparený kel a zrolujeme. Pečieme v rúre zhruba 30 minút. Ružičkový kel sparíme v osolenej vode s pridaním oleja. Na panvici speníme maslo, na ktorom opečieme kel, ochutíme ho soľou a cesnakom. Na panvici speníme na oleji cibuľku, do ktorej pridáme uvarenú pohánku. Ochutíme soľou, cesnakom a pažítkou.
----------------------
Moravské koláče
Suroviny:
Cesto:
- 20 g droždia
- 30 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- olej
- 50 ml kyslej smotany
- 2 žĺtky
- 250 g hladkej múky
- soľ
Tvarohová náplň:
- 150 g mäkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 20 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 20 g masla
- citrónová kôra
Lekvárová náplň:
- 100 g slivkového lekváru
- 30 ml rumu
Maková náplň:
- 100 g mletého maku
- 50 g cukru
- 50 ml mlieka
Posýpka:
- 25 g masla
- 60 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky
Postup:
Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások. Do kvásku pridáme zvyšné suroviny a pripravíme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Keď je vykysnuté, urobíme malé bochníky, do ktorých v strede spravíme jamku, ktorú naplníme plnkou a posypeme posýpkou. Nakoniec všetko upečieme v stredne vyhriatej rúre do zlatista.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: šéfkuchár Vladimír Rybár, hotel Lux v Banskej Bystrici
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu