Presunúť na hlavný obsah

Šťava z pomaranča pomôže obličkám, mrkva hrubému črevu

Zdravie a relax

Sila ovocných a zeleninových štiav je vskutku veľká. Pre naše zdravie dokážu urobiť mnoho dobrého. Skúste to napríklad s pomarančom alebo karotkou.

Pravidelnou konzumáciou čerstvej mrkovej či karotkovej šťavy svoje telo bránite pred rizikom rakoviny hrubého čreva. Vedci z univerzity v Newcastle zistili, že mrkva obsahuje prírodný pesticíd falcarinol, ktorý túto zeleninu chráni pred plesňami. Pri vedeckých výskumoch sa prišlo na to, že práve táto látka, hoci vo veľkej miere môže byť škodlivá, chránila testovaných potkanov pred vznikom rakovinového nádoru.

Zaujímavosťou je, že falcarinol si mrkvu uchováva aj po uvarení. Musí sa však variť vcelku.
Oranžová koreňová zelenina má však aj iné benefity pre naše zdravie. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C zlepšuje imunitu a tiež pomáha pri fungovaní zraku. Nečakajte však, že ak budete jesť mrkvu, znížite si dioptrie. Zároveň pre vysoký obsah vlákniny je vhodnou potravinou na úpravu metabolizmu.

Pomarančová šťava patrí k tým najbežnejším, s ktorými sa stretávame v bežnom živote. Či už vo forme konzervovaných džúsov alebo čerstvo odšťavených plodov, ktoré sú dnes k dostaniu v kaviarňach, reštauráciach, ale aj v potravinách.
Pomaranč obsahuje hesperidín - prírodný antioxidant, ktorý sa podieľa na zlepšení prietoku krvi v cievach a bojuje proti riziku vzniku srdcových chorôb. Zároveň je skvelou prevenciou proti obličkovým kameňom. Je to vďaka vysokému obsahu citrátov.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK