Trikrát cestoviny a vždy inak! Skúste príchuť Bangkoku či Bratislavy
Cestoviny patria k výdatným a chutným jedlám. Tešia sa veľkej obľube. Recepty na ich rozmanitú úpravu teda vždy potešia.
Bratislavské halušky so šampiňónmi
Suroviny:
- 1 balíček halušiek
- 1 hrsť šampiňónov
- 1 ks kuracích pŕs
- 1 téglik smotany
Postup:
Halušky uvaríme v osolenej vode. Na masle sprudka opečieme kuracie prsia nakrájané na kocky a zalejeme smotanou. Podusíme a pridáme najemno nakrájané šampiňóny a dodusíme. Keď nemáme čerstvé šampiňóny, použijeme sušené, ktoré vopred namočíme do vody. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Do hotovej omáčky vysypeme halušky a premiešame. Podávame na predhriatom tanieri.
-----------------
Pikantné káhirské špagety
Suroviny:
- 450 g špagiet
- 250 g syra (eidam)
- 500 g hovädzieho zadného mäsa
- 200 g cibule
- 25 g mletej červenej papriky
- mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Hovädzie mäso nadrobno pomelieme. Jemne nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme k nej zomleté mäso, korenie, soľ, červenú papriku a podusíme. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu, primiešame k mäsu a podávame posypané postrúhaným syrom.
-------------------
Bangkocké opekané rezance
Suroviny:
- 600 g kuracích pŕs
- 500 g čínskych rezancov
- pár kvapiek rybacej omáčky
- pol lyžice riedkej sójovej omáčky
- 1 KL cukru
- 1 pór
- 150 g mrkvy
- 250 g kapusty
- 100 g sójových výhonkov
- 1 vajce
- 400 g bambusových rezancov
- 2 PL ryžového oleja
Postup:
Do studenej vody na 10 minút namočíme cestoviny. Potom ich zalejeme a odložíme bokom. Nakrájame zeleninu a kuracie prsia na tenké rezance. Rozpálime dve lyžice oleja vo woku alebo inej veľkej panvici. Rozmixujeme vajíčko a vylejeme na panvicu. Keď začne praženica hustnúť, pridáme mäso a pražíme 3 - 4 minúty, záleží na veľkosti kuracích kúskov. Priamo do panvice pridáme cestoviny. Všetko poriadne premiešajme alebo prehádžeme. Dochuťíme malou lyžicou cukru, šplechom rybacej omáčky a riedkej sójovej omáčky. Nakoniec pridávame zeleninu. Chvíľočku povaríme, aby sa zelenina zohriala, ale pritom si zachovala krehkú štruktúru a výživné látky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Miloš Jančovič, šéfkuchár reštaurácie hotela Magnólia v Piešťanoch
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu