Nedeľná delikatesa: Pripravte si kačaciu paštétu
Chuť pravej kačacej paštéty je neporovnateľná s tou, ktorú nájdete v obchodoch. Takže, vyhrnúť rukávy a skúste to doma, samy, milé dámy.
Kačacia paštéta s marinovaným jablkom
Suroviny:
- 600 g pečene z vykŕmenej kačice
- 3 celé vajcia
- 7 žĺtkov
- 200 g smotany 30 %
- 50 g mlieka
- soľ podľa chuti
- 2 jablká
- 0,5 l vína Portito Roso Matyšák
- 0,4 l Portito Bianco Matyšák
- škorica celá podľa chuti
- 1 hviezdička badiánu
- 3 jablká na dip
- klinčeky
- škoricový cukor
- javorový sirup
Postup:
Kačaciu pečeň odblaníme a zbavíme žíl, vložíme do mixéra, pridáme celé vajcia a žĺtky a pridáme smotanu s mliekom, ktorú zohrejeme asi na 80 stupňov Celzia. Osolíme, pridáme redukované Portito Bianco (0,5 dl), a rozmixujeme na jemnú hladkú hmotu. Časť jabĺk ošúpeme, nakrájame na šestiny, podlejeme vínom Portito Roso, pridáme škoricu a badián s cukrom a varíme do zmäknutia asi 15 minút. Hmotu z kačacej pečene vylejeme do formy vopred vystlanej strečovou fóliou do troch štvrtín formy. Pridáme marinované jablká a prípadne dolejeme po vrch formy. Dáme robiť na paru asi 120 minút. Po vychladnutí vložíme formu s paštétou na noc do chladničky. Pred servírovaním si pripravíme jablkový dip: očistené jablká, škoricový cukor, pár klinčekov, javorový sirup, podlejeme vodou a varíme do zmäknutia. Po uvarení jemne scedíme a rozmixujeme na kašu. Precedíme cez jemné sitko a dáme vychladnúť. Pri servírovaní paštétu vyklopíme z formy a nakrájame na jednotlivé porcie, pridáme jablkový dip, ozdobíme a podávame.
Náš tip: Pre získanie krajšej mozaiky paštéty môžeme pred tepelnou úpravou vložiť do formy pár kusov kačacej pečene.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu