Pre maškrtné jazýčky: Svätomartinská čokoládová torta
Dať si svätomartinskú čokoládovú tortu len na Martina by bola škoda, o ktorej vie každý milovník sladkých dobrôt svoje.
Jeseň je obdobie, keď má človek akosi prirodzene chuť na čokoládu. A k tej mimoriadne ladia orechy či marcipán, ale aj chuť pomarančov. Deti zasa nadchnú mandľové strašidielka.
Recept: Svätomartinská čokoládová torta
Príprava: 30 minút
Pečenie: 35 minút
Náročnosť: stredná
Na cesto potrebujeme:
150 g zmäknutého masla alebo margarínu
70 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
2 vajcia
4 žĺtky
150 g horkej čokolády
150 g hladkej múky
1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
2 zarovnané PL kakaa
4 bielky
70 g cukru
Na ozdobenie:
450 g ríbezľovej marmelády
1 balíček tmavej polevy
Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme vajcia a žĺtky, zľahka vmiešame rozpustenú čokoládu. Zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom, preosejeme do zmesi a zamiešame. Bielky s cukrom ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zamiešame do hmoty. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (s priemerom 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút (v elektrickej rúre na 180°C, v teplovzdušnej na 160°C a v plynovej na stupni 3). Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme. Korpus potrieme polovicou marmelády, zvyškom potrieme povrch a okraje torty. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a polejeme ňou tortu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: DR.OETKER